Къщата музей на Димитър Пешев – кът от Обетованата земя в Кюстендил

Снимки: БГНЕС

Къщата е дарение от Съюза на българските евреи в Израел

Къщата музей на Димитър Пешев-спасителят на българските евреи е един кът от Обетованата земя, пренесен в Кюстендил, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В двора на къщата има паметна плоча на Ицхак Рабин-израелският министър-председател и носител на Нобелова награда за 1994 г, заедно са Шимон Перес и Ясер Арафат. А къщата музей е дарение от Съюза на българските евреи в Израел, заради което можем да наречем мястото като част от Обетованата земя.

Музеят на Димитър Пешев е открит през 2003 г. по случай 60-та годишнина от кюстендилската акция по спасяването на българските евреи, като особени заслуги за това има посланикът на Израел в България по това време Зисман, каза пред БГНЕС уредникът Нели Пешева.

Според нея музеят отразява жизнения път на Димитър Пешев, политическата му кариера, както и делото на кюстендилската делегация, които отиват при Димитър Пешев на 9 март 1943 г., молейки го да окаже съдействие на местните евреи. Това са Асен Хикмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов, Петър Михалев.

„Така с тези хора ние се гордеем, че спасяването на българските евреи тръгва от нашия град“, казва Пешева.

В музея е отразено и спасяването на българските евреи, откъде идват те в България, наградите, които получава Димитър Пешев, добави уредникът Пешева.

Според нея в условията на пандемия музеят се посещава рядко, работи в дните сряда-неделя, често тук идват израелски граждани. А тези от поколението, спасени от фашистките концлагери, водят внуците и децата си, за да се запознаят с делото на спасителя си, което е прецедент, защото България е единствената държава, спасила сънародниците си от еврейски произход. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK