Кунчев: За отваряне на заведенията ще стане ясно другата седмица

Снимка: Infomreja.bg

"Британският вариант настъпва"

„Британският вариант на коронавируса настъпва“, категоричен е Ангел Кунчев. Той добави също, че отварянето на заведенията в страната зависи изцяло от епидемичната обстановка, но призна, че е възможно да има конфликт между препоръките на Националния оперативен щаб и политическото решение.

Според Кунчев се наблюдава едно задържане на ситуацията в Европа, а и у нас.

„Даже има леко намаляване, но в някои страни ситуацията е по-различна – сега е много тежко в Португалия, Ирландия и Чехия“, коментира той.

Здравният инспектор каза още, че по-притеснително е наличието на бразилския и южноафриканския вариант в съседна Гърция.

„Неминуемо ще стане внос. Голяма заблуда е, че с гранични мерки можеш да спреш вирус“, коментира Кунчев.

„Въпреки това можеше да е много по-страшно. Това, което видяхме в Англия е удвояване на седмица-две“, каза Кунчев.

Той отново добави, че високата заболеваемост в Кюстендил се дължи именно на новия вариант.

На въпрос дали разпространението на по-заразния тип коронавирус и дали това ще повлияе на отварянето на заведенията на 1 март, Кунчев каза, че това е политическо решение.

„Възможно е да има конфликт между нашето мнение и решението. Ние сме експерти, които даваме съвети какво да се направи. Аз зная много добре, че има един куп причини, които също не можем да не отчетем“, коментира Кунчев.

Той добави, че наистина ресторантите са изключително засегнати от пандемията, но също културата, туризма и авиолиниите.

Кунчев не се ангажира с коментар дали е възможно решението на премиера Бойко Борисов за ресторантите да се промени. „Това не е в моята сфера на действие. Когато наближи, мога да ви кажа каква е ситуацията. Другата седмица ще стане ясно“, каза Кунчев.

„Ако продължи ръстът на новите случаи и минем 200-220 на 100 хиляди души, това вече е опасна ситуация и всяко ново отваряне крие рискове“, категоричен е Кунчев.

Относно предстоящите избори през април, Ангел Кунчев коментира, че ако се спазват всички мерки, които от МЗ са препоръчали, няма заплаха за гласуващите и участниците в процеса./ бТВ

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6