Кулинарни изкушения от 18 държави представиха студенти от АУБ

Снимки: АУБ

Близо 500 студенти, преподаватели и служители от Американския университет в България се насладиха на международно кулинарно пътешествие в събота, 20 февруари. Студенти от 18 държави, сред които България, Беларус, Виетнам, Грузия, Испания и Португалия, представиха традиционни ястия. Преподавателите от САЩ Марк и Линет Ленард, Дани Чалк и Джон Родриг работиха в екип, за да приготвят различни гозби от Щатите. 

Пъстри маси, украсени с традиционни предмети и знамена от различните държави, заведоха присъстващите на околосветско пътешествие. Гостите имаха възможност да опитат вкусотиите и да опознаят различни обичаи надържавите, представени в Кулинарния фестивал. Фестивалът започна с традиционни танци, представени от студенти от  Албания, Беларус, България, Грузия, Македония, Монголия, Русия и Украйна.

Кулинарният фестивал беше кулминацията на Международната седмица, провела се от 15 до 20 февруари в Американския университет в България. Превърналата се вече в традиция седмица е посветена на многообразието и толерантността. По този начин университетската общност на АУБ празнува своето разнообразие и дава възможност на студенти от 40 държави да представят страните си. По време на Международната седмица младите хора разчупват стереотипите и доказват, че човешките ценности и стремежи са валидни навсякъде по света.

„Какъв колоритен и изпълнен с емоции е днешният ден в Американския университет в България! Тази вечер ние отбелязахме кулминацията на Международната седмица в АУБ. Студенти от 40 държави живеят, учат, забавляват се, танцуват и днес – готвят заедно. Каква храна за душата и за сетивата – благодаря ви, студенти!“, каза президентът на АУБ Страци Кулински по време на събитието.

Маргита Колчева, четвъртокурсничка в университета и един от основните организатори на Международната седмица, разказа: „Споделянето на културни особености чрез храна и танци даде уникална възможност на близо 500-те гости на събитието да опознаят обичаите на държавите, представени в АУБ. Докато вървях и разпитвах как са приготвени дадените ястия, студентите-участници ме канеха: “Ела и се наслади!”  и „Спри при нас – добре си ни дошла на нашата маса“. Тогава осъзнах, че по този начин ние празнуваме многообразието си като едно семейство и всеки един иска не само да покаже собствените си обичаи, но има желание да разбере възможно най-много за останалите култури“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK