До 20 март Окръжната прокуратура в Благоевград казва има ли фалшиви дипломи в ЮЗУ

Снимка: Infomreja.bg

Сигналът до МОН бе подаден от доц. Дечев, а прокуратурата се самосезира

Окръжната прокуратура в Благоевград ще приключи проверката си по случая с „фалшивите дипломи и оценки“ в ЮЗУ до 20 март.

Това съобщиха от институцията в официално становище, разпространено до медиите.

В него се казва, че „наблюдаващият преписката прокурор е дал детайлни указания за проверка на данни, касаещи лица, получили дипломи без полагане на изпити“.

Припомняме, че новоизбраният ректор на ВУЗ-а – проф. Николай Марин, в доклад до Академичния съвет заяви, че в срок до 15 март от ЮЗУ трябва да дадат на МОН информация за изпълнението на отправените им препоръки.

Ето и пълното съобщение от държавното обвинение:

Още на 12.12.2023 г. Окръжната прокуратура в Благоевград се самосезира незабавно след разпространението в медиите на информация относно наличие на корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

По случая е образувана преписка и e възложена проверка на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД на МВР - Благоевград за установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер.

Наблюдаващият прокурор е дал подробни указания, касаещи проверката на информацията, съдържаща се в журналистическите публикации. Тя включва снемане на обяснения както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници.

В хода на проверката се установяват лица, отговарящи за документооборота при провеждането на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и предаването им на съответния служител. Наред с това се установяват и служители, носещи отговорност за главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет, като следва да бъдат приложени и относими към случая документи. Извършват се графически справки на подпис и почерк.

Наблюдаващият преписката прокурор е дал детайлни указания за проверка на данни, касаещи лица, получили дипломи без полагане на изпити.

Проверката ще приключи до 20.03.2024 г.

След докладване на резултатите от нея в Окръжната прокуратура наблюдаващият прокурор ще направи преценка за наличието или липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и ще предприеме съответните законосъобразни действия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK