Кукерите от Черниче и Брежани си поделиха голямата награда от фестивала в Симитли

снимки: Община Симитли

Кукерите от евросело Черниче и планинското Брежани си поделиха голямата награда от фестивала в Симитли. Подгласници на призьорите тази година са миналогодишните „лауреати” - кукерските групи от село Крупник и кв. "Ораново" в град Симитли.

В полумрак бе големият финал и награждаването на участниците във фестивала. След близо 12 часа надиграване между близо 5 000 кукери от общо 31 групи от цялата страна, след залез бе кулминацията.

Уникалните родопски гайди от Смолян озвучиха стадиона в града. Камерният състав на оркестър „100 каба гайди” съпроводи кмета Апостол Апостолов и на финала за голямото награждаване. По традиция, преди журито да обяви наградите и победителите в маскарадните игри, стотиците кукери от всички групи правят небивало надиграване на стадиона, докато край тях зурни и тъпани се надсвирват - тази година в синхрон с гайдарите от Смолян.

В знак на признателност, виртуозите от „100 каба гайди” получиха от общинския кмет Апостолов почетния плакет на фестивала и специалните благодарности за участието им, което разчупи традицията за звук и ритъм на кукерския фестивал в Симитли и преплете традициите на Родопски и Пирински регион.

Под съпровода на родопските гайди кметът награди най-добрите в 12-ото издание на маскарада „Симитлия – Древната земя на кукерите”.

Голямата награда тази година журито даде на кукерите от Черниче и Брежани. Миналогодишните първенци от Крупник и Ораново са първи подгласници тази година. При кукерите от кв. Ораново и село Крупник отидоха и голяма част от отличията в различните категории.

„Най-добрата хореография” на фестивала тази година според журито е била на групите от кв. "Сушица", Карлово и симитлийския квартал "Ораново". Най-оригиналните младоженци на фестивала тази година се откроиха в групата на 1-ви квартал, 2 група, Симитли.

С„Най-добрата маска на бабугер” бяха кукерите от село Ябълково. Второ и трето място в тази категория журито определи за кукерите от село Брежани и кукерите от село Гигинци.

84-годишен бе най-възрастният участник във фестивала тази година, който бе удостоен с уважение и награда за достолепието, нестихващия мерак и дълбоко уважение затова, че е съхранил традицията от своите родители и прародители и я е предал на деца и внуци.

Наградата бе за Асен Георгиев от кукерската група на кв. "Ораново" и 83-годишната Стефка Георгиева от село Полето. Двамата си поделиха приза. Наградата за „Най-добре представен сурвакарски обичай” отиде при сурвакарската група от пернишкото село Лесковец.

Кукерите от село Черган заслужено спечелиха първо място за представяне на обредна традиция. Втори в тази категория останаха кукерите от село Климент. А трети се класираха кукерите от карловското село Васил Левски. Наградата за „Най-добре маскирана мечка” мечката от село Полена. А „Най-добре маскираното мече” бе в групата на кв. Ораново. Александър Мурджов пак от групата на кв. "Ораново" получи наградата за „Най-добре маскиран мечкар”.

Наградата за “Най-колоритни старци” журито присъди на кукерите от село Крупник. С най-оригинален костюм се отличи Александър Аспарухов от село Черниче. Втори в тази категория бе Станислав Качулски от 1-ви квартал, 2 група, Симитли. Трети остана шареният бабугер с мартениците на сурата от село Крупник.

Награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли връчиха на 1-ви квартал, 2 група от град Симитли.

Кукерската група на село Калчево бе отличена с първа награда за цялостно представяне като гостуваща група. Второ място в тази категория журито присъди на гостуващата групата от кв. Струмско, Благоевград, а третото място бе за гостуващата група от село Жабокрът.

Всичките 500 деца, участници във фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите”, получиха медали за приемственост на кукерската традиция и сурвакарството. Поощрителна награда – почетният знак на фестивала и парична награда имаше за всяка група участник.

Дванадесетото издание на фестивала на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – Древната земя на кукерите” ще остане в историята на фестивала с рекорд по численост, близо 5 000 кукери от 31 групи от цялата страна, с участието на гайдарите от уникалните родопски „100 каба гайди”, с небивала масовост на деца-участници и много оригиналност, автентичност и майсторлък в играта на всички кукерски групи.

Сред по-интересните моменти на фестивала бяха: Пингвините от Мадагаскар, които се бяха „приземили” в Симитли и раздваха по неповторим начин публиката публика. Коларовските кукери пък впечатлиха с овнешки кожи и невероятни маски с рога и птици. Различните кукери от село Климент, редовни и много харесвани участници във фестивала, „стоплиха” публиката с ритуал по посрещането на пролетта, вдигайки на пиедестал малка хубавица и коленичейки пред нея в знак на почит. Хлопките на мъжете в групата силно разтърсват земята в Симитли с мъжко хоро.

Кукерите от квартал Поляните в град Петрич доведоха българската Памела Андерсън, директно от плажовете на Маями с червен бански костюм. Освен Памела, петричани впечатляват с Русалийския танц, който е неизменна част от сурвата в групата на черни рогати дяволи.

Кукерската грипа от село Габра, община Елин Пелин впечатли публиката с възстановка на събития от нашата история. А облеклото на част от групата бе тематично - в парадни униформи, с пагони и мечове. Не липсваха и мечките и мечкарите с голяма борба.

Фестивалът в Симитли премина в атмосферата на много настроение и голямо спокойствие. Защото на стадиона бе и Държавна сигурност от симитлийското село Полена.

Че годината ще е добра, благодатна и мирна, подсказаха кукерите от най-младата група в симитлийска община – село Полето. Кукерите от полето пуснаха 100 гълъуба в небето над Симитли – символ на мира, добротата, любовта и разбирателството.

Гостите ни от Македония пък, то кукерската група от село Звегор пристигнаха с ръждясала сателитна чиния и с усмивка намигнаха, че България има по- развити технологии.

Харемът на турски султан с 30-40 робини пристигна с кукерската група от село Железница, които в игрите за Сурва преплитат части от историята, митовете и легендите за създаването на село Железница – със селската баня и минералните води.

С уникални кукерски маски се отличиха „новите” във фестивала – сурвакарската група от село Гигинци шашна публиката с уникални кукерски маски - целите налепени с кокоши перца. Перо по перо лепени, за да сътворят живописни картини на маските.

Домакините от 1-ви квартал, 2-ра група в Симитли впечатлиха с много старци и уникално обемни и големи кукерски костюми, и по традиция с най-добра хореография.

Баба Яга, яхнала моторна метла пък свирепо бръмчеше по стадиона със сурвакарската група от град Земен. Уникалните шарени парцалени кукери дойдоха да покажат различната традиция от град Земен.

С бебешка количка, пълна с бебета, бежанци от Сирия пристигна кукерската група от квартал „Струмско” в Благоевград. Маскарадната игра на групата предизвика голямо удоволствие у зрителите.

Голямо магаре, водено от малък дядо беше атракцията в обединената група на град Симитли, която традиционно впечатлява с разкошни костюми, талантливи кючекини и весел танцов състав.

Мусомишките бабугери показаха кой е шампионът – Кличко или Пулев. А кукерите от Крупник пристигнаха с група зидари... за да достроят стадиона в град Симитли, който е в ремонт. Малко сякаш ехидно (на шега, подхождаща за празник)... защото в Крупник вече си имат супермодерен спортен комплекс, който отговаря за провеждане на мачове и от европейските клубни турнири дори.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "КАКВО ВИДЯ?"

 

 

снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK