Кръвният център в Благоевград се руши върху дарители и медици

Лабораторията на отделението и стените в нея

Очаква се след избора на ръководство ремонтът да се случи

Кръвният център в Благоевград се руши, а ремонт се очаква след избор на временното ръководство на Многопрофилната болница.

Състоянието на Отделението по трансфузионна хематология към окръжната болница в областния град е повече от окаяно. Всеки, на когото се е наложило да дари кръв, се е сблъсквал с неприветливата тясна чакалня, мухъл по стените, падаща мазилка. В сградата се помещава и болничната аптека, до която достъпът е труден, ако има струпване в чакалнята.

Не само дарителите, но и служителите в отделението разказват за неприветливите условия на работа като те многократно са алармирали на необходимостта от спешен ремонт.

Лекари и сестри свидетелстват за случай на паднало парче мазилка от тавана върху пациент. А пред медията ни изразиха надежда, че говорейки по-често за проблема, той ще се реши по-бързо.

Както е известно – болницата е с „разпръснати“ отделения на голяма площ. Едното от тях – центърът, както е познат, се намира в непосредствена близост до административната сграда и поликлиниката. Не само вътре, но и фасадата отвън е за цялостен ремонт.

В регистъра за обществени поръчки е видно, че на 20 октомври 2023 е обявена обществена поръчка "Реконструкция, ремонт и обзавеждане на сградата на отделение по трансфузионна хематология и Болнична аптека“ за инженеринг-проектиране, строително-ремонтни работи и осъществяване на авторски надзор на отделението.

Стойността ѝ е била 508 484,00 лв. Поръчката е прекратена от покойният директор на д-р Огнян Митев. В нея е имало само един кандидат - „ВИП-2004“ЕООД, но според ръководството - офертата не отговаря на условията за представяне, включително и за форма.

Втора обществена поръчка е обявена през ноември, но отново е прекратена (през януари) от Магдалена Симеонова – председател на Съвета на директорите, която е временно на поста на Митев до избора на временен шеф на 9 февруари и постоянен такъв през март.

Мотивите на Симеонова за прекратяване на поръчката са: „установени нарушения при откриването и провеждането на процедурата, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата“.

А междувременно от документацията по двете поръчки става ясно, че фирмата, която ще ремонтира сградата, трябва да я санира изцяло – вътрешно и външно – от под до покрив, ВиК и ел. инсталация, обзавеждане, подмяна на дограма.

Кръвният център е единственият за Югозападна България и обслужва 14 общини.

През септември 2023 МБАЛ – Благоевград получи целеви средства за ремонт на отделението от Министерство на здравеопазването в размер на 610 180,80 лв. с ДДС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK