Крум Зарков става секретар по правните въпроси на президента

Снимка: Стандарт

"Аз съм от тези, които пледират, че ключова за съдебната система е промяната на състава на ВСС", заяви той

"Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по възможно най-нескопосания начин. Заметоха се доста въпроси под килима. ... Формално Иван Гешев си отиде заради репликата "политически боклук", но всъщност си отиде за цялостно творчество".

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Крум Зарков, бивш служебен правосъден министър и бивш депутат от БСП. 

Той подчерта, че процедурата се контролира от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), а не от министъра на правосъдието:

"Този ВСС, когато избира, когато отстранява и когато пак избира, винаги оставя чувството, че го прави под давление, а не по убеждение. Затова аз съм от тези, които пледират, че ключова за съдебната система е промяната на състава на ВСС, която да върви паралелно с другите неща... през конституционна реформа".

Според него изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото този ВСС "не бива да избира":

"Не казвам, че ВСС е нелегитимен, а е нередно да го прави. Защото този процес, който беше с Гешев, беше един етап, започнат от този ВСС и завършил катастрофално през този ВСС. Въпросът е - следващият етап, който се открива сега, когато сме в тенденция за конституционна реформа, която обусловява цяло едно сложно мнозинство, всички говорят за нея. И питам - следващият етап пак същият ли е? Не виждате ли, че с избора от този ВСС на и.д. главен прокурор се върнахме все едно нищо не се е случило? Още тогава казах, че най-страшното от тези скандали е отново нищо да не се случи. Има ход. Трябва 2/3 мнозинство, което определени политически групи в парламента казват, че са способни да създадат. Или го имат и трябва да го използват, или го нямат и не трябва да заблуждават, че го има".   

Крум Зарков обясни, че мнозинството в този парламент е решило през приетия закон, че в рамките на 3 месеца трябва да бъде произведен нов избор за нов състав на Висшия съдебен съвет. 

"Не съм виждал проекта за промени в Конституцията, който президентът анонсира, но надявам се скоро да имам такава възможност", каза бившият служебен министър на правосъдието и уточни, че от 3-ти юли ще бъде секретар по правните въпроси в президентството.

"Новата ми длъжност не позволява да бъда в ръководството на партията и трябва са напусна Националния съвет на БСП. На всички мои приятели социалисти и леви казвам, че оставам верен на убежденията си и на партията си".

Зарков коментира и породилата се дискусия около кандидатурата на ПП-ДБ за кмет на София:

"Предявяват се обвинения към Васил Терзиев, когото не познавам, на които той нито може, нито би могъл, нито би трябвало да дава отговор. ... Въпросът за равния шанс може да бъде зададен и сега - доколко детето от провинцията и детето, родено в затворения комплекс във Витоша, имат еднакъв шанс". /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK