Крум Зарков: Само с рестрикции и репресии няма да се справим с кризата

Снимка: БСП

От БСП не подкрепят закона за извънредното положение

„Закон за мерките по време на извънредно положение трябва да има. Това, което обаче не ни хареса, е съдържанието на този закон. Всъщност, предназначението му е двойно – от една страна, той трябва да узакони различните рестрикции, въведени в извънредното положение, но от друга страна, той трябва да организира онези компенсаторни и предпазни мерки, които да направят така, че когато тази санитарна криза приключи, да не последва тежка икономическа и социална криза. Именно тези мерки липсват в този закон и затова ние не го подкрепяме“. Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ „БСП за България“, пред БНР.

По неговите думи всички парламентарни групи и хора разбират, че абсолютен приоритет е здравето, но това само по себе си е половината задача, тъй като запазването на здравето провокира различни мерки, които ако не бъдат предприети, то тогава ще попаднем в дилемата – да сме здрави или да гладуваме. „Това е недопустимо. Трябва да се правят и двете, навсякъде по света и около нас се правят и двете“, категоричен бе Зарков.

Според народния представител от левицата мерките не бива да се съдят по техния радикализъм, а по тяхната ефективност. Той подчерта, че трябва да се спазват указанията на щаба от специалисти, които ако препоръчат нещо, включително карантина, тя трябва да бъде въведена, но това трябва да се случи чрез закон.

„Само с рестрикции и репресии няма да се справим – това са задължителни неща, но те съвсем не са достатъчни. Не бива и не можем да си позволим тази санитарна криза да ни върне години назад и да ни поставя пред предизвикателства, които ще оставят хората без работа и без доходи. Не си противоречат здравните мерки и икономическите и социалните“, добави Зарков.

„Втората причина, поради която не подкрепяме Закона за мерките по време на извънредно положение, е, че в него има неща, които нямат място там. Абсолютно ненужно е в момента да се размахва тоягата пред лекарите, към които всички гледаме с надежда. Няма нужда от заплахи, за да осъзнаят те нивото на своята отговорност или да им се размахва пръст да не протестират и да не казват в какво състояние болниците заварват тази криза“, каза още Крум Зарков.

По повод закона, третиращ всяването на паника чрез подаване на невярна информация, Зарков припомни, че БСП вече веднъж се е възпротивила на подобно предложение – приетите вече в Наказателния кодекс мерки за нарушаването на карантина. „Сега това биха били третите промени в Наказателния кодекс, предизвикани от кризата „коронавирус“. Не е Наказателният кодекс инструментът за борба с инфекциозните болести и подобен подход  не е приемлив. Не на последно място, кризата ще отмине, но тези текстове в Наказателния кодекс ще останат“, коментира още социалистът.

„Извънредното положение е необходимо, ситуацията е тежка. Няма нужда нито да се подценява, нито пък апокалиптично непрекъснато да се говори колко е страшна. Имаме нужда от спокойствие и така, както изискваме от хората самодисциплина, ние също трябва да се самодисциплинираме – всеки орган да си свърши работата. Министерският съвет трябва да прилага мерките на кризисния щаб, главният прокурор трябва да следи ситуацията да не се използва от недобросъвестни хора за правене на лесни пари, а ние, като законодатели, трябва да направим качествено законодателство, което да облече тези мерки в закон, от една страна, и от друга страна, да даде глътка въздух на тези хора, които ще бъдат сериозно притеснени през този период“, завърши Крум Зарков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK