Крум Дончев: Благоевград е градът, където хората не са загубили вяра в корените и предците си

Снимки: БСП

По време на днешното си посещение в Благоевград, кандидатът за евродепутат от БСП, Крум Дончев, остана очарован от духа, присъствието и положителната емоция, която се излъчва от хората.

„Патриотизмът и национализмът са присъщи за хората от този край. Те все още носят спомените за великите личности живели тук – Яне Сандански, Гоце Делчев, Пейо Яворов. Всички те са ярки представители на българския народ и са оставили значима следа в нашата история и култура. Една от легендите, която ме впечатли силно бе свързана с непобедимия дух на хората от този край. Разказаха ми, че има местности, които по време на турско робство не могли да бъдат опожарени заради светците, които ги закрилят. Хората вярват в корените си и предците си“, сподели развълнуван Крум Дончев

Наред с това обаче не останаха незабелязани редицата опустели фабрики, сред които шивашки завод, фабрика за волани и не на последно място цигарената фабрика „Булгартабак – Благоевград“, които са били сърцето на града и са давали поминък години наред на хората.

Основните теми, които вълнуваха гражданите и най-вече представителите на търговския бранш и транспортния сектор бяха липсата на специализирани кадри и какви идеи има БСП в тази посока, за да предотврати създалата се криза? Какви мерки биха предприели БСП за проблема с емигрантите, които използват български шофьори за да преминат границата? Споменаха за случаи, в които български шофьори са били задържани и хвърляни в затвора в Гърция.

В отговор на тези въпроси Дончев обясни, че при така създаденото законодателство на Гърция със сигурност е важно да се предприемат мерки в посока промяна на действията им и да се въведе клауза смекчаваща вината обстоятелства, както и да се взаимстват примери на полезни практики от другите страни, членки на ЕС. Глобите да бъдат парични, а не шофьорите да бъдат наказвани с най-строги наказания и да влизат в затвор.

В заключение Дончев отбеляза, че държавното инфраструктурно развитие на Благоевград има нужда от подобряване и ще се радва в бъдеще да спомогне този процес.

По- късно през деня кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България" посети и Белица. Крум Дончев, заедно с народните представители Богдан Боцев, Николай Бошкилов, както и кмета на община Гоце Делчев - Владимир Москов, и областния председател на БСП-Благоевград - Валери Сарандев, преклониха глави пред мемориалния комплекс с образа на майка България и изваяните ликове на соколите на Белица загиналите в неравен бой 9 девет личности, безстрашни и светли, жадни за живот, но дали живота си за социалистическия идеал в сражение с жандармерията в местността „Равен”.

„В името на загиналите и в името на българската идентичност, нека съхраним историята ни, такава каквато е била в действителност, и я опазим от всякакви вмешатества“, заяви Крум Дончев пред беличани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK