Кристиан Вигенин се срещна с учителите от помощното училище в Благоевград

снимки: Пресцентър БСП - Благоевград

Депутатът от "БСП лява България" в Пиринско Кристиан Вигенин вчера се срещна с учителите от Помощно училище "Св. Паисий Хилендарски" в Благоевград.

Основното притеснение на колектива в учебното заведение бе, че в законопроекта на ГЕРБ за предучилищното и училищното образование не предвижда специалните училища да запазят статута си на образователни центрове, заяви Вигенин.

В помощното училище в Благоевград в момента се обучават 73 деца на възраст от 8 до 18 години, като със собствени средства са изградени и специално оборудвани стаи за отдих, занимания по интереси и модерен физкултурен салон.

Материалната база на школото е сред най-добрите в страната.

Според народния представител учителите не могат да разберат мотивите за пренасочване на децата със специални потребности към ресурсните центрове, тъй като става реална опасността да отпаднат от образователната система.

Освен това издръжката на ресурсния център в Благоевград за месец е над три пъти повече, отколкото на училището, където децата се обучават по индивидуална програма от висококвалифицирани и образовани педагози.

"В нашето училище децата се учат и социализират, а с предлаганите промени децата се обричат на изолация, което не е справедливо", заяви Магдалена Ковачка - директор на училището.

Кристиан Вигенин заяви своята категорична подкрепа за запазване статута на училището като образователен център, като се ангажира да направи необходимите предложения преди окончателното приемане на закона.

"Икономия от образование в XXI век е недопустима, а държавата трябва да подкрепи специалните училища", бе категоричната позиция на депутата, който ще търси подкрепата на колегите си от всички политически сили, избрани от Първи Благоевградски МИР.

 

снимки: Пресцентър БСП - Благоевград
снимки: Пресцентър БСП - Благоевград
снимки: Пресцентър БСП - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//