Кристалина Георгиева от Facebook: За мен е огромна чест! Ирина Бокова от Twitter: Няма да се откажа!

Кристалина Георгиева, снимка: Снимка: Reuters, архив

За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за генерален секретар на Организацията на обединените нации. Това се посочва в изявление на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. 

Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения, добавя тя. 

Като следваща стъпка Георгиева възнамерява да представи кандидатурата и визията си за ролята на генералния секретар на ООН на страните от организацията, се допълва в изявлението, разпространено от пресслужбата на ЕК. 

Пред изданието "Политико" Георгиева заявява, че трябва да бъде избрана за генерален секретар на ООН, защото "вижда целия свят в неговата сложност и има способността да вижда как нещата са свързани". 

Георгиева твърди също така, че нейната цел ще бъде да адресира нарастващото недоволство по света за това, което предстои в бъдещето. "Хората навсякъде са гневни, дори младите, образованите, богатите и хората в градовете са гневни", коментирала тя. 

Според изданието Георгиева е най-добрата възможност за страните от Източна Европа да имат свои представител начело на ООН. 

От Европейската комисия вече съобщиха, че Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск като зам.-председател на Европейската комисия. Временно длъжността й ще бъде изпълнявана от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. 

Самата Георгиева този следобед смени профилната си снимка във Facebook и ясно се нарече "кандидат за генерален секретар на ООН". 

Следващото гласуване в Съвета за сигурност на ООН ще се състои в началото на октомври, а очакванията са, че до края на годината трябва да е ясно кой ще е генерален секретар на ООН през следващите 5 години. 

Междувременно Ирина Бокова пък обяви, че няма да се откаже от надпреварата за нов генерален секретар на ООН. Това става ясно от поста й в Туитър. Въпреки смяната на позицията на българското правителство, тя няма намерение да се оттегли.

"Благодаря на всички, които ме подкрепят и съм напълно заангажирана да продължа участието си в състезанието за следващ генерален секретар на ООН", пише Бокова в социалната мрежа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK