Кристалина Георгиева и Тодор Танев с приветствия към абсолвентите от АУБ

снимка: infomreja.bg, архив

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и министърът на образованието и науката Тодор Танев ще пожелаят на добър час на 249 бакалаври на Американския университет в България (АУБ) в неделя.

Посланик Иван Станчов ще бъде удостоен с почетното звание„Доктор хонорис кауза” на АУБ по време на церемонията по дипломирането на двадесет и първия випуск на университета. Церемонията ще се състои на 17 май 2015 г. от 10:00 ч. на централния площад в Благоевград.

249 бакалаври от 22 държави ще получат своите дипломи пред своите близки, преподаватели, общественици и представители на бизнеса. 45% от завършващите са българи, а останалите 55% идват от държави, като САЩ, Грузия, Молдова, Русия, Виетнам и Италия.

В церемонията ще участват и 19 студенти от дванадесетия випуск на Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София.

66 % от студентите на АУБ завършват висшето си образование с две специалности – възможност, която предоставя традиционното американско образование liberal arts. „Бизнес администрация” е най-предпочитаната специалност сред завършващите – 39%, следващите са „Икономика”, „Политически науки и международни отношения” и „Информационни системи”.

Приветствия към випуска ще поднесат председателят на Настоятелството на АУБ Иван Манев и президентът на университета Кевин Аспегрен, а от името на абсолвентите реч ще произнесе студентът от Албания Салих Менкуласи.

Почетното звание „Доктор хонорис кауза“ ще бъде връчено на посланик Иван Станчов - председател на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи на Република България.

Иван Станчов е роден през 1929 г. в София. Завършва Университета Джорджтаун във Вашингтон, САЩ, и по-късно заема мениджърски постове в международни компании като Световната търговска корпорация Ай Би Ем. През 1980 г. започва самостоятелен бизнес и основава  фирма, занимаваща се с информационни технологии - Креста Маркетинг (Женева). 

След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990 г. се завръща в България за пръв път след 47 години. През 1991 г. Иван Станчов е назначен за посланик на България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия.

През 1994 г. става министър на външните работи, а след 1999 г. е назначен за съветник по външнополитическите въпроси първо на президента Петър Стоянов и след това и на президента Георги Първанов. Днес притежава титлата „Посланик за специални поръчения“.

Благотворителната дейност на Станчов включва изграждането на „Карин дом“ - терапевтичен център за деца със специални нужди. За целта той дарява безвъзмездно фамилната си къща в Морската градина във Варна, която си връща през 1993 г. Също така, Станчов е сред най-големите дарители на Националния исторически музей. От 1995 г. активно се занимава с привличане на чуждестранни инвестиции в региона, като се концентрира върху инфраструктура, приватизация и проекти с частно и държавно финансиране.

Иван Станчов е член-основател на „Балканския политически клуб“ на д-р  Желю Желев (1999), ръководител на общото събрание на „Международна морска организация” (IMO) (1993-1995), ръководител на общото събрание на Съвета на Европа, Страсбург (1994) и  член-основател и на „Атлантически клуб - София” (1991).

Носител е на орден „Стара планина” първа степен за изключително големи заслуги към Република България (2010), „Българин на годината“ (2009 - Виена, Австрия), кавалер на италианския орден за солидарност (2006), носител на ордена на Големия кръст на Рио Бранко, Бразилия (2002), почетен гражданин на гр. София (2013), почетен гражданин на гр. Свищов, България (2000), почетен гражданин на гр. Варна, България (1999), кавалер на ордена на почетния легион на Франция (1995).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK