Крепостта "Момина кула" край Гоце Делчев - обект на археологически проучвания

Снимка: Община Гоце Делчев

Средствата ще бъдат осигурени от Общината и местния исторически музей

Във връзка с изпълнението на общинския план за опазване и представяне на културно – историческото наследство, община Гоце Делчев и Общински исторически музей – Гоце Делчев, финализират процеса по организация на сондажни археологически проучвания през 2024 година на късноантичната и средновековна крепост „Момина кула“, разположена в землището на село Делчево. Финансирането на археологическите проучвания ще бъде със средства, осигурени от община Гоце Делчев и Общински исторически музей – Гоце Делчев.

Крепостта заема островърхо възвишение, от север и запад ограничено от дълбоки дерета, а от юг – със седловина, която го свързва с разклоненията на Южен Пирин. Крепостта има неправилна форма и заема площ от около 10 декара.

Източното подножие на крепостта е заето от многобройни останки от подградието – неукрепени жилищни и стопански квартали. Откритите тук материали принадлежат към времето на Второто българско царство (XII – XIV век).

Първите археологически проучвания на крепостта „Момина кула“ ще предоставят данни за периодите на обитаване на крепостта, площта на обекта през античността и средновековието, архитектурата в крепостта и нейното подградие.

Получените археологически данни, внушителните архитектурни останки, близостта до град Гоце Делчев, наличието на удобни за ползване комуникации ще бъдат достатъчни предпоставки за цялостно проучване, социализация, консервация и частична реставрация на късноантичната и средновековна крепост „Момина кула“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK