Кремъл: Понастоящем няма основа за водене на мирни преговори с Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Това заяви говорителят Дмитрий Песков

Кремъл заяви, че в момента не съществува необходимата основа за мирни преговори между Русия и Украйна, а предложеният от Киев мирен план е абсурден, тъй като изключва Русия, предаде Ройтерс.

"Наистина смятаме, че темата за преговорите в момента не е актуална", заяви пред медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че Великобритания е провалила шансовете за мирно споразумение през 2022 г., като е оказала натиск върху Киев да откаже проектоспоразумение, предложено малко след като Русия изпрати войски в Украйна.

"След това нямаше никакви предпоставки за преговори, а имаше още по-малко предпоставки, след като Украйна всъщност юридически забрани всякакви преговори с руската страна", подчерта Песков.

През октомври 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално обяви перспективата за каквито и да било украински преговори с Путин за "невъзможна", след като Русия заяви, че е анексирала четири региона в Южна и Източна Украйна.

Песков отправи и критики срещу предложения от Зеленски мирен план, известен като неговата "мирна формула", който според говорителя на Кремъл се стреми да постигне мир без участието на Русия.

"Най-малкото, това е абсурден процес", заяви Песков.

Мирният план на Зеленски, състоящ се от 10 точки, призовава за изтегляне на руските войски, прекратяване на военните действия и възстановяване на държавните граници между Украйна и Русия, припомня Ройтерс. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK