Красивата "Коледна звезда" на Карина Терзийска

Снимка: Иван Алджов, Рими с аромат на канела

Наоколо ухае на джинджифил...

Карина Даниелова Терзийска, 13 г., ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград

Коледна звезда

Наоколо ухае на джинджифил. Ние със сестричката ми Йоанка украсяваме дома с коледен дух, а баба пече сладки. Това сигурно е вторият ми любим ден след Коледа – подготовката и украсяването за нея. Този празник не е обикновен – в него има една магия – той е обичан от всички в семейството, празник на любов и радост, на мечти и надежди, на приказки и подаръци! Тогава всички се чувстваме сякаш на друго място, на друга Вселена, където щастието възтържествува...

Но нека да се върнем вкъщи на топло, където ухае на Коледа и въздухът е напластен с коледен дух. С Йоанка сме почти готови с украсяването на елхата – вечнозелено дръвче, което символизира вечно горящия огън на живота и неумиращата природа. Аз никога не съм смятала, че трябва елхата да е много  скъпа, голяма и натруфена, а напротив – най-важното е да е украсена с любов и желание, и именно тогава заблестява ярко с вълшебна сила. Нашето коледно дръвче сияе от красота, но ни остава само да поставим и звездата на върха…

  • Како, а защо е толкова важно да сложим звездата? Защо пък точно звезда? – пита ме малката ми сестричка – Не може ли да е сърце, цвете или нещо друго?
  • О, Йоанка, нима не съм ти обяснила? Ела – казах аз, хванах я за ръчичките и седнахме на мекото канапе, - нека ти разкажа. – Тя ме погледна с блестящите си сини очички, в които сега проблясваха любопитство и нетърпение, чакайки ме да започна. – Още преди много време хората са си украсявали коледни дръвчета, но при тях всичко означава, символизира нещо…
  • Как така? – попита ме тя с нескрит интерес.
  • Ето, продължавам – усмихнах се аз. Обичах да прекарвам време с нея, да й разказвам всякакви чудати истории и да наблюдавам светналото й от щастие детско личице. – Та, така например коледните чорапчета, нали ги помниш, там където мама всяка сутрин ни поставя изненадки? – тя кимна, а кестенявите й коси се разлюляха. – Историята им се свързва с легендата за Св. Николай – той пъхвал парички в изпраните вълнени чорапи пари на бедни, но добри девойки, за да могат да се омъжат.
  • Ооо – възкликна тя – Това е много мила постъпка.
  • Да, така е – засмях се аз. – Гирляндите пък ни носят послание да се замислим за пътя, който изминаваме, с неговото начало и край, захарното бастунче представлява гегата на овчаря, камбанката е символ на вярата и надеждата, във времето тя е служила за връзка между хората, а свещите ни показват, че Исус Христос е светлината на света и че винаги ще бъдем под неговата закрила.
  • А звездата? А звездата? – попита ме нетърпеливо тя, а лицето й се озари от собствена светлина.
  • А грейналата звезда – продължих аз, като погалих нежно малкото й носле – Витлеемската звезда е посочила пътя на тримата мъдреци да намерят Исус при раждането му, тя е символ на обещанието на Бог да ни дари със Спасител.
  • Еха – възкликна сестричката ми, а очичките й сякаш се уголемиха – како, хайде, хайде да я поставим!
  • Да, хайде – усмихнах се аз, хванахме се за ръчичка, хванали Витлеемската звезда, дигнахме се на пръсти и окичихме елхичката като с коронка. Тя заблестя сякаш още по-ярко, докато ние й се любувахме.

След това гушнати в прегръдка, загледахме звездите на небето и мога да се закълна, че видях как най-ярката от тях ни намигна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK