Красимир Каракачанов: Вазовите думи създават нашия духовен български авторитет!

170 години от рождението на Иван Вазов

Уважаеми българи, уважаеми съграждани,

На днешният ден на 9 юли -1850 г. в семейството на Минчо и Съба Вазови в гр. Сопот се ражда най-големият им син Иван Вазов, който се оказва бъдещият голям поет, драматург  и общественик.

Неговото творчество и обществената му дейност му донасят голяма известност и голямо преклонение, почит и уважение от хилядите му почитатели.

Той работи като учител, преводач и министър на просвещението.

Иван Вазов е автор на първия български роман, знаменития „Под игото”, и като голям родолюбец той написва едни от най-хубавите си произведения, посветени  на България, като възпява сънародниците си в ”Немили-недраги” или стихотворенията „Левски”, Радецки”, ”Опълченците на Шипка” и др.

Неговите думи създават нашият духовен български авторитет и неслучайно той е наречен – Патриархът  на българската литература. 

Той е нашият всемогъщ, духовен класик в българската литература, който ни свързва помежду ни. Той създава мостовете между нашите души, затова винаги по традиция трябва да си спомняме за него, за да не увяхва неговата слава, с която ние като българи се гордеем, и да го  знаят и помнят нашите подрастващи поколения .

Нека си припомним щрихи от неговото  стихотворение: Език свещен на моите деди…

„Вслушал ли се е някой досега в мелодията на твоите звуци сладки. Разбра ли някой колко хубост, мощ се крие в речта ти гъвкава, звънлива, от руйни тонове какъв разкош, какъв размах и изразителност жива”.

 

Красимир Каракачанов

Министър на отбраната на   Р. България и лидер на ВМРО София

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK