Красимир Каракачанов: Нека днес дълбоко да се преклоним пред героите, дали живота си за свободата ни!

Уважаеми сънародници, уважаеми българи,

Където и да се намираме по света, ние трябва да си припомняме българската история, а именно, че на 20 април 1876 г. избухва Априлското въстание.

Едно от най-важните исторически събития в българската многовековна история. Еманация на силния български дух. Жадният вопъл за свобода на народа, колкото морален и отговорен, той е бил и необходим на българите, за да променят нерадостната си съдба, без да се бавят повече.

Тогава пуква първата пушка в Копривщица, последвана от Панагюрище, Перущица, Стрелча, Батак и Брацигово.

Тодор Каблешков пише Кървавото писмо, а Георги Бенковски обикаля с Хвърковатата си чета селищата, за да обяви въстанието, с което се призовава народа да се вдигне на борба за освобождение.

За жалост Априлското въстание е трагично потушено от турския башибозук, което завършва с масови кланета в Батак и Перущица, но то има невероятен международен отзвук, който възмущава света.

Зверствата, извършени срещу българите, предизвикват гняв и съчувствие, като се организират митинги и подписки в защита на българския народ, вследствие на което се стига до Руско-турската освободителна война и освобождението на България.

Нека днес дълбоко да се преклоним пред всички герои, дръзнали да се борят за нашата свобода и отдали младия си живот!

 

Красимир Каракачанов 

Председател на ПП "ВМРО-БНД"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK