Кранист отива на съд за причиняване на смърт при работа на строителен обект в столицата

Снимка: Infomreja.bg, архив

Действията на краниста са в пряка причинно-следствена връзка с възникването на злополуката

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу И. Б. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

Обвиняемият И. Б. работел като кранист в дружеството „М.Г.“ ООД на трудов договор. На 04.01.2017 г., на строителен обект в ж.к. „Дружба“ в столицата, се извършвали дейности по разваляне на кофража на последната плоча.

Единият от работниците – М.А., се качил на 10-ия етаж, където била изградена дървена платформа. На нея имало 2 метални кули, служели за направата на кофража. Мъжът ги освободил и пристъпил към свалянето им. Излязъл на рампата необезопасен, без поставен предпазен колан и без сбруя.

М.А. влязъл в подготвяната за вдигане с кулокран кофражна кула, като целта му била да я привърже към куките на машината.

По същото време обвиняемият И. Б. завъртял крана да закачи кулите. Той видял неправилните действия на работника, но вместо да прекрати товарно-разтоварната дейност продължил да подхожда с куката на крана към кулата, в която се намирал М.А. Синджирите на крана ударили кулата, тя се наклонила и М.А. паднал заедно с нея от 10-ия етаж.

Пристигналият на мястото на злополуката лекарски екип констатирал смъртта на пострадалия. От заключението на вещите лица е видно, че тя е причинена вследствие на тежка съчетана травма с нараняване на жизнено важни органи.

По досъдебното производство е установено, че злополуката е възникнала при извеждане на кофражната кула от устойчиво равновесие, когато пострадалият М.А. бил в нея. Той неправилно застанал и предприел действия по захващане на куките и окачване на кулата с тях, при което не използвал предпазни средства против падане от височина.

Действията на краниста – обвиняемия И.Б., също са в пряка причинно-следствена връзка с възникването на злополуката. Той нарушил изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и допуснал извършване на товарно-разтоварни работи без наличието на графична схема за окачване на товарите.

И.Б. е бил привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//