Крайнодесни влязоха в сблъсъци с полицията в Дъблин, след като мъж намушка петима души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петгодишно момиче е било сериозно ранено

В ирландската столица Дъблин тази нощ избухнаха размирици, след като петима души, сред които три деца, бяха намушкани с нож, предаде Ройтерс.

На мястото на нападението до главната пътна артерия "О'Конъл Стрийт" се събраха антиимигрантски настроени демонстранти, които влязоха в сблъсъци със силите на реда. Малко преди 18:00 ч. по Гринуич около 50 протестиращи за кратко пробиха полицейския кордон, отцепил района. След това по-голямата група започна да хвърля предмети и да изстрелва фойерверки по полицаите. Демонстрантите започнаха да се разпръскват около 21:00 ч. по Гринуич. При сблъсъците бяха запалени двуетажен автобус и полицейска кола. Изпочупени бяха прозорците на разположен наблизо хотел, както и на заведение от веригата "Макдоналдс". Полицията съобщи и за разграбен магазин.

"Това са позорни сцени… Хулиганска фракция, водена от крайнодясна идеология, извърши сериозни актове на насилие", заяви пред журналисти шефът на ирландската полиция Дрю Харис.

Началникът на полицията в Ирландия съобщи днес, че 34 души са били арестувани заради снощните размирици в Дъблин.

"Общо имаме 34 арестувани, 32-ма от които ще бъдат изправени пред съда тази сутрин", каза Дрю Харис от полицията по време на пресконференция. Той допълни, че един полицай е бил тежко ранен при сблъсъците.

По-рано през деня полицията заяви, че за нападението на площад "Парнел", което е станало малко след 13:30 ч. по Гринуич, е задържан мъж на около 50-годишна възраст. Случайни минувачи са се намесили още в началото на атаката. Сред жертвите е петгодишно момиче, което е било сериозно ранено. Другите две деца - петгодишно момче и шестгодишно момиче, са получили по-леки наранявания.

Харис заяви, че разследващите проверяват всички версии за нападението. Преди това обаче високопоставен полицейски служител каза пред журналисти, че става въпрос за "изолирана атака", която не е свързана с тероризъм. "Няма да спекулирам повече по отношение на терористичен мотив. Докато не сме сигурни какъв е мотивът, трябва да останем отворени за причините за случилото се", подчерта от своя страна Харис.

Сблъсъците между крайнодесни демонстранти и полицаи са почти безпрецедентни за Дъблин. В Ирландия няма парламентарно представени крайнодесни партии, но през последната година зачестиха малките антиимигрантски протести, отбелязва Ройтерс. /mediapool.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK