Край Петропавловския манастир се провежда Национален събор на овцевъдите

Снимка: Марина Петрова/БТА

Майстори показват как се правят сирена и кашкавали по стари рецепти

Над 160 хиляди души посетиха Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до обед във втория ден на събора, който започна на Гергьовден и ще продължи до 8 май, съобщиха за БТА организаторите от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация(НОКА).

Интересът е голям, а потокът от хора - неспирен. Посетителите се възползват от пряката връзка с производителите на фермерски продукти от овче и козе мляко, които продават своята продукция директно от фермите при завършен цикъл на производство. Днес се състоя конкурсът за най-добро сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко, който се проведе в рамките на 11-ото издание на Националния събор на овцевъдите. 

Първо място за най-добро овче сирене журито присъди на Биомандра „Ръченица“. На второ място бяха класирани ЕТ „Аваси-Ахмед Маджар“ и "Мезенце БГ", а на трето – „Златно руно-Вършилов“.

При производителите на овчи кашкавал на първо място бе класиран СД „Златно руно-Вършилов“. Второ място ЕТ „Аваси-Ахмед Маджар“ и Фермерска мандра - с. Строево, а на трето място - Биомандра „Ръченица“. 

За най-добро овче кисело мляко бе отличена Екоферма „Кехайови“, а за оригинален продукт - сладолед от овче мляко на „А и Г КАЗАКОВИ“- Дряново. 

Наградите връчиха служебният министър на земеделието Явор Гечев, председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, който е и главен организатор на събора, заместник-министърът на земеделието Крум Неделков и областният управител инж. Георги Гугучков.

Стародавните традиции при производството на сирена и кашкавали, представени от майсторите в занаята, също предизвикаха огромен интерес само ден и половина след откриването на събора.

Демонстрации за месене на ръчен кашкавал, така, както животновъдите са го правили по поляните преди столетия, показа Мина Варджиева. Между шест и седем литра овче мляко е нужно за направата на един килограм кашкавал, посочи тя и уточни, че е добре кашкавалът да зрее поне 50 дни, но всичко зависи от закваската и района с климатичните му особености. Майстор Мина обучава от години желаещи да изучат мандраджийския занаят. Според нея тази вековна традиция винаги може да влезе в употреба и да даде поминък и храна дори и в най-кризисните времена.

Майсторът на сиренето, известен в цяла България като Салих Паша, също обясняваше на посетителите как се правят различните видове сирене. Той разказа колко е важна температурата и времето за приготвянето на сиренето, за да бъде то вкусно, защото, ако се прегрее млякото, след изцеждането сиренето започва да „скърца“.

Майстори на чевермето, занаятчии и фолклорни изпълнители допълват атмосферата на фестивала, който продължава с атрактивни състезания и изложения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK