Край на санкциите от Европейския съюз! Изграждат регионално депо за 30 милиона лева в Бучино

Снимка: Infomreja.bg, архив

Още една победа извоюва кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и с нея категорично поставя началото на изграждането на регионално депо в село Бучино.

Дейностите по проекта бяха блокирани от петричкото сдружение „Еко Струма 2000”. То заведе дело и оспори екологичната оценка, което доведе до поредно забавяне и саботиране на проект, който ще обслужва населението на 5 общини.

Върховният административен съд разгледа и категорично отхвърли жалбата на сдружението.

С това решение се слага край на сагата с депото и се слага началото на неговото изграждане.

В началото на 2014 г. екоминистерството даде зелена светлина за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците. В писмо, подписано от министър Искра Михайлова, бе посочено, че оценката на доклада за въздействие върху околната среда е положителна. Предпоставка за тази оценка бяха предложените от общината най-добри налични техники, предвидени за изграждането на депото, които също са получили одобрение, че могат да бъдат прилагани.

Така бе удостоверено, че заложените технически методи в бъдещата работа по проекта отговарят на всички стандарти и норми за опазване на околната среда. Екоорганизации също подкрепиха проекта, но в последния ден и час по закон петричката неправителствена организация подаде жалба срещу процедурите по ОВОС.

В момента проектът щеше да е в напреднал етап, строителното разрешение щеше да е издадено и да се върви към избор на изпълнител. Междувременно санкциите, които наложи  ЕС за отпадъците на благоевградчани вече са в размер на 700 хиляди лева. Всички описани факти обаче активираха отлична организация и работа на общинската администрация и до дни предстои избор на изпълнител по първи етап на проекта, който ще се финансира от ПУДООС.

Според инвестиционното намерение регионалната система за управление на отпадъци ще обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Депото ще се строи на площадката на сега съществуващото сметище в с. Бучино и с. Българчево на площ от 106 дка. Първият етап включва изграждане на първа клетка на депото, инсталация за предварително сепариране на отпадъците, съоръжение за компостиране на зелени отпадъци, както и цялата им съпътстваща инфраструктура. Вторият етап ще включва строежа на 2-рата клетка и рекултивацията на съществуващото сметище. 

Новото съоръжение ще преработва отпадъците на пет общини - Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, и по този начин ще се гарантира, че всички постъпващи в него отпадъци ще могат да бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//