Костадинов пред Радев: Парламентът е фалирал, той е импотентен идейно

Снимка: Президентство

Консултациите при президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова

Страната се намира в тежка политическа криза и от парламентарно представените политически сили зависи дали ще се намери решение за излъчване на мнозинство в рамките на този парламент, или ще отидем отново на предсрочни избори. А въпросът за властта е важен за решаването на тази криза, но паралелно с него, хората очакват ефективни решения. Вие вече декларирахте, че вашата формула за излизане от тази криза са предсрочните парламентарни избори възможно най-скоро, но в същото време проблемите остават и дори могат да се задълбочат поради липсата на Народното събрание. Опасността е и след тези избори да се повтори същата политическа конфигурация в парламента, затова е важно да чуем как вие наистина виждате изхода от политическата криза и специално ролята и мястото на вашата политическа формация за нейното разрешаване.

Това каза президентът Радев пред лидера на Възраждане Костадин Костадинов, който бе последен в цикъла от консултации, преведени през днешния ден.

Костадинов на свой ред заяви:

Нашата позиция си остава непроменена. Ние считаме че най-добрият начин за излизане от тази наистина безспорно тежка политическа криза са новите избори, защото сегашния парламент е напълно изчерпан. Той е фалирал както морално, така и управленски, идейно напълно импотентен. Имаме огромни проблеми със събирането на кворум.

Парламент в този състав няма да бъде работещ и мисля, че това нещо не е много сигурно дали ще се повтори същата ситуация в следващ парламент.

Това може да каже само единствено българският избирател. Ситуацията е много непредсказуема с оглед на това, че имаме тежка международна политическа обстановка, която е доста усложнена и за съжаление продължава да се усложнява. И точно поради тази причина и съответно нагласите и настроението на български граждани да се променят буквално в рамките на дни и часове. От тази гледна точка най-доброто решение са новите избори. Нека енергията на българските граждани да бъде насочена следващите два месеца и половина към състезание на идеи и на платформи в предизборната борба, отколкото в нова порция скандали, неприятни вътрешнопартийни борби и всякакви още други моменти, които превръщат българска демокрация в нещо, което, за съжаление, отвращава и отблъсква все по-голяма част от българските граждани.

В учебниците по политология пише, че най-добрият изход от политическата криза са новите избори, а тази криза беше създадена от хората, които в момента искат да я разрешат, създавайки ново правителство, дори и да стане, това ще удължи агонията и ще предизвика много сериозни проблеми наесен и през очертаваща се доста тежка зима.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK