Костадин Мечкаров – съучредител на асоциация за борба с тероризма

снимки: infomreja.bg

Израелецът Ханни Сакас - президент на Световната федерация по кикбокс, шефът на гръцката Бодигард асоциация Симон Захопулод и колегата им от Гоце Делчев Костадин Мечкаров създават собствена международна бодигард организация за борба с тероризма „БИГ“

Това стана ясно по време на тридневен семинар по охрана на ВИП лица и обекти, проведен от 15 до 17 август в Гоце Делчев. 

След приключване на семинара над 50 действащи охранители от града и региона, бивши и настоящи полицаи и военни ще получат сертификати за успешно преминали профилактично обучение, което този път не е насочено към бойни изкуства, а към охранителни дейности и борба с тероризма. 

По време на семинара организаторите споделиха, че са намерили формулата и вече са започнали подготовката за регистрирането на собствена асоциация за борба с тероризма, охрана на стратегически обекти, разпознаване на терористи, оцеляване и оказване на помощ на населението при екстремни ситуации с повишена опасност за живота на големи групи от хора.

"Искам да направим нещо голямо не само за България, но и за цяла Европа. Името на организацията ни е съставено от първите букви на държавите, от които сме тримата учредители - България, Израел и Гърция, или "БИГ". Това ще бъде организация с нестопанска цел и не за печелене на пари, а за специализирано обучение. Подготвяме документацията, която ще внесем в министерствата на вътрешните работи и отбраната и в Европейския съюз. Ще търсим начини за осигуряване на защитата на хората", заяви пред ИНФОМРЕЖА президентът на гръцката Бодигард асоциация Симон Захопулос.

Според него на повечето семинари само се вземат пари, без да се издават сертификати на успешно преминалите различни обучения. 

"Нашите сертификати ще бъдат подписвани и от тримата учредители на новата асоциация "БИГ". По същата схема сертификати ще получат и всички участници в семинара в Гоце Делчев", каза още Захопулос. 

Той обяви, че след случая в Бургас обучителните семинари, касаещи самоотбрана, антитероризъм и охрана на стратегически обекти вече не са подценяват, както досега.

"Трябва да направим всичко възможно да подготвим академични звена, които да реагират адекватно на подобни ситуации. Не мога да скрия, че ме тревожи пълната незаинтересованост по отношение на подготовката на полицаите. Преди време организирахме курс за оказване на първа медицинска помощ, като поканихме полицаи, екополицаи и други служители на МВР, но за жалост никой не се отзова. Новото време ни сервира толкова нови неща, за които не сме подготвени", смята Костадин Мечкаров, който отскоро също е представител на Международната Бодигард асоциация IBSSA.

Удовлетвореността си от проведения семинар в Гоце Делчев изрази и Ханни Сакас, който е една от емблеманичните световни фигури и ученик на легендата Петър Урбан. Сакас е удостоен с 8 Дан степен от Петър Урбан, след което е бил назначен за директор на Годжу САЩ в Израел. Той е един от най-квалифицираните световни светила, владеещи до съвършенство кикбокс, джудо, Kubudo, джиу-джицу, бил е треньор освен Годжу карате и в доджо и институти в много страни в света. Той е може би единственият в света боец с нова визия за бойните изкуства, заради което решава да основе нов стил на бойното изкуство, наречен Годжу Combat Jutsu карате.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK