Коронавирус: в Италия се изпращат медицински екипи на ЕС

Снимка: Infomreja.bg, архив

Урсула фон дер Лайен: Цяла Европа се гордее с вас!

Екип от европейски лекари и медицински сестри от Румъния и Норвегия, изпратен чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, се отправя незабавно към Милано и Бергамо, за да помага на италианския медицински персонал в борбата срещу коронавируса.

Също така чрез Механизма Австрия дарява на Италия над 3000 литра дезинфектант. Комисията ще координира и съфинансира тази европейска помощ.

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Тези медицински сестри и лекари, които напускат домовете си, за да помогнат на колегите си в други държави членки, са истинското лице на европейската солидарност. Цяла Европа се гордее с вас! Комисията прави всичко, което е по силите ѝ, за да помогне на Италия и на всички държави членки в този момент на голяма нужда.

Янез Ленарчич, комисарят, отговарящ за управлението на кризи, заяви: Благодаря на Румъния, Норвегия и Австрия за това, че оказват помощ на Италия в момент, който е толкова труден за целия континент. Именно това е солидарността на ЕС в действие. Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации работи денонощно с всички държави членки, за да гарантира, че помощта се насочва натам, където е най-необходима.

Наред с това Италия задейства спътниковата система „Коперник“ на ЕС, за да картографира здравните заведения, както и публичните пространства по време на извънредната ситуация, свързана с коронавируса.

Италия получи вчера и доставка на лични предпазни средства, координирана чрез Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации. Няколко държави — членки на ЕС, също изпратиха на Италия предпазни средства, като маски, защитни гащеризони и апарати за вентилация, и приеха италиански пациенти за лечение на своя територия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK