Корнелия Нинова: Трябва дискусия за антикризисен пакет, а не за оръжие за Украйна

Снимка: БСП

Наш основен приоритет са социалните мерки, които показват грижа към хората

„Ние сме последователни и аргументите ни са известни на всички. Смятаме, че на Украйна трябва да се помогне с хуманитарна помощ, както и да се помогне на бежанците, но без да предоставяме оръжия, защото това е начин войната да продължава, а ние искаме мир, преговори и намиране на дипломатическо решение.” Това заяви лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ефира на БНТ и допълни, че г-н външния министър на Украйна има право да изразява своето мнение, но в България, като суверенна държава решенията се взимат от българските легитимни институции.

Нинова даде за пример европейски лидери, като германския канцлер, който също е казал, че искат мирно споразумение, както и това, че те повече няма да предоставят оръжия на Украйна. „Вече и в Европа, и то от големи държави се чуват подобни на нашите аргументи”, каза още вицепремиерът.

„По отношение на планираната от г-н Петков делегация в Украйна искам да кажа, че ние сме съпричастни с мъката на тези хора. Ако целта е да чуем очи в очи какво иска г-н Зеленски – също го знаем. Те искат оръжия и за нас няма смисъл да пътуваме до там просто, за да го чуем”, категорична бе лидерът на БСП и подчерта, че вижда като прекалено екзотична и ексцентрична идеята на премиера Петков, който инициира отваряне на сметка, по която да се даряват средства за Украйна. „Опитвам се да бъда мека, защото си уважавам коалиционните партньори. Дарение за оръжия само по себе си е абсолютно противоречиво послание”, посочи още тя.

Корнелия Нинова категорично отрече България да е изпращала оръжия за Украйна. По думите й от Минските споразумения насам не сме изнасяли оръжия нито за Русия, нито за Украйна. „Обвиненията на опозицията в обратното се позовават на обосновани предположения, което е несериозно”, добави вицепремиерът.

„Последните дни се изговориха толкова небивалици за търговията с оръжия в България и то от хора, които нямат никаква представа за какво става дума. Чух дори, че Полша е посредник. Тези хора не правят разлика между износ, трансфер, посредничество. Виждам каква е целта на това. ГЕРБ искат да сменят правителството и виждат неговото сваляне през темата за оръжията. Това е видима цел за всички, но лошото е, че те злоупотребяват, лъжат и манипулират с информацията. Това е опасно за националната сигурност на България. Нека спрат да си играят с тази тема за политически и партийни цели”, категорична бе тя относно манипулативните опити на ГЕРБ.

Нинова коментира и манипулациите за това, че износа на оръжия през последните месеци е увеличен, като заяви, че това се дължи на честите избори през изминалата година и поради невъзможността тогава да бъде съставен редовен кабинет се е стигнало до това, че Междуведомствената комисията за износ на оръжия не е заседавала повече от 2 месеца. „За този период са се задържали близо 120 заявления за износ. Всичките те са забавени и бяха пуснати в периода януари, февруари и март тази година. Обемът, който обхващат тези 120 броя е 432 656 492 евро. Това изведнъж се изсипва цялото през февруари месец и от това идва големия обем, който прави впечатление в справките”, каза още тя.

Вицепремиерът добави, че международните и българските закони изискват от България да даде разрешение за износ при определен брой и вид документи и посочи. „Изнасяме за над 50 държави, и да може от там да стигне по някакъв начин, за което България не може и няма как да провери и да носи отговорност. Другото решение е просто да спрем износа и да затворим тази индустрия, защото доста такива се унищожиха. Но аз като министър на икономиката и индустрията държа да се развива икономиката”, подчерта Нинова.

Нинова показа документ от търговския регистър на България, от който е видно, че изпълнителния директор на „Кинтекс”, докато е бил такъв, официално е участвал и в няколко фирми, които се занимават с търговия с оръжия.

„Това е доклад на инспектората на Министерството, в който накрая препоръчват всичко това да се изпрати на Прокуратурата и АДФИ. Официален орган на Министерството е проверил „Кинтекс”. Когато ме избраха за министър обещах, че ще оздравяваме държавните дружества и ще докажем, че те могат да се управляват ефективно и, че мантрата, че държавното не е добро и трябва да се приватизира не важи. Ще бъда безкомпромисна относно всички случаи на източване на държавни дружества, на злоупотреба с пари и конфликт на интереси”, безкомпромисна бе Нинова по отношение на злоупотребите в „Кинтекс”.

„Стигне ли се до износ на оръжия за Украйна, това няма как да се случи без подпис от министъра на икономиката и индустрията. За пореден път казвам, че аз няма да си сложа подписа под износ на оръжия и боеприпаси за Украйна. Изразявам принципна и последователна позиция, която отговаря на волята на хората, които ни следват като партия, а виждам, че и на волята на по-голямата част от българското общество”, допълни още лидерът на БСП.

По думите й управлението ще оцелее а  това, което ги държи е споразумението за правителство, което всички подписахме. „Там няма оръжия за украйна. Също така е записано, че препотвърждаваме позицията си за Македония и не пише, че ще ги пускаме на преговори за ЕС нито през май, нито през юни”, посочи Корнелия Нинова.

Според нея най-важни са инфлацията, цените, доходите и стабилизирането на икономиката. „БСП не се готви за предсрочни избори. В момента цялата ни енергия е съсредоточена върху антикризисен пакет от мерки за икономиката и бита”, добави още лидерът на БСП.

Налагане на таван на цени, както и облагане на свръхпечалбите натрупани в енергийните дружества, което да бъде използвано за подпомагане на икономиката и домакинствата са сред основните предложения на социалистите.

Относно доходите Нинова бе категорична, че необлагаем минимум е възможна мярка, която ще помогне на работещите бедни и добави, че много работещо би било намаляване на ДДС на ток, вода и парно, което ще доведе до намаляване на цената за крайните потребители.

„Намаляване на акциз, таван на акциз, намаляване на ДДС, необлагаем минимум, таван или нулева ставка на ДДС на хляба и зеленчуците. Това са нещата, които трябва да коментираме и отдавна трябваше да сме го решили и въвели. За нас от БСП тези промени са абсолютен приоритет”, посочи още Нинова и подчерта, че социалистите ще настояват помощта от 300 лв. на мегаватчас за бизнеса да се запази и продължи, за да може икономиката да се стабилизира и да не губим работни места.

От БСП също така предлагат минималната заплата да се увеличи от 710 на 770 лева., а Нинова заяви, че социалистите имат своите аргументи за това, както и план от къде да бъдат взети необходимите средства.

В заключение Корнелия Нинова каза, че част от мерките на социалистите вече срещат подкрепа у коалиционните партньори, а за останалите разговорите продължават и в момента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK