Корнелия Нинова: Поставяме оценка слаб 2 на сглобката, и то по тяхната скала

Снимка: БСП - Пресцентър

Правителството няма напредък по нито един от ключовите си приоритети, категоричен е лидерът на БСП

"Винаги има смисъл от вот на недоверие. Особено при такова слабо правителство. Това е елемент на парламентарната демокрация както и да се разговаря по ключови и важни въпроси за страната. Да има дебат и хората да чуят аргументите за и против. Самото гласуване се провали, защото Възраждане, ИТН, ГЕРБ и ДПС не се регистрираха и нямаше кворум. Това беше договорено, за да се даде време на участниците в сглобката да си извиват ръцете. А ГЕРБ и ДПС да поставят условия на ПП. Просто разпределят порциите на власт и сферите на влияние. Това не е консолидация около политики. В сряда ще гласуваме и вероятно при тази ситуация, в която те се договориха - вотът няма да мине. Много от хората се съгласяват с нашите аргументи, че по отношение на национална сигурност и отбрана България е пробита. Като започнем с границата, мигрантите, липсата на перспектива за Шенген, сигурност във всеки дом по села и градове." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Неделя 150" по БНР.

Според нея много неща по отношение на националната сигурност са слабост, а Тагарев по думите й е един от най-вредните за политиката на България. Нинова коментира и част от проблемите в армията: "Това, че има 6000 души некомплект в армията и не се взимат мерки сега. Това, че абсолютно непрозрачно и скрито се изпразниха складовете в армията. Износът на техника за Украйна, с което се обезкървява армията. Непрозрачният начин, по който се договарят доставките за армията - страйкърите например, тяхната цена и годност. Конфликтът на интереси, за който той сам си призна, че влиза чрез обществена поръчка на фирма, в която акционер е съпругата му. Все решения, които са вредни за българската армия и националната сигурност на България."

"За Възраждане и ИТН това е типично поведение да си сменят позициите. Възраждане внесоха съдебна реформа и после си я отмениха под диктата на ГЕРБ. Какво казаха Възраждане и ИТН - БСП се регистрираха и направиха кворума на заседанието. Факт е, че кворум нямаше и заседание нямаше. Глупост и лъжа номер едно.

Второто им изречение беше: БСП гласуваха с 20 гласа за оставане на правителството. Тъй като заседание нямаше, нямаше и гласуване. Глупост номер две. Ние внесохме вота на недоверие, ние искаме оставката на това правителство. Ние се регистрирахме, за да има заседание и да се гласува вота. Те не го направиха, за да дадат време на ГЕРБ и ДПС да извиват ръцете на ПП", обясни председателят на българските социалисти.

Тя заяви, че в БСП не са обсъждали трети вот, защото социалистите в момента са съсредоточени върху бюджета за 24-та година, както и върху техния алтернативен, какъвто внасят всяка година. "Това, което се предлага в социалната сфера на второ четене текст по текст, ще подкрепим. Но няма да се съгласим това да стане за сметка на увеличаване на данъците на хората. Вчера имахме регионална среща с част от нашите кметове и общински съветници в североизточна България и те са изключително притеснени, че държавата ще прехвърли на кметовете отговорността да вдигат данъците на хората. Държавата постоянно им прехвърля задължения, без да осигурява финансово тези задължения от централния бюджет. Те не могат да ги изпълнят. Другият им изход е да вдигат местните данъци и такси. Според нас правилната финансова политика по отношение на местната власт е процент от събраните данъци да остава в общината, а да не отива в централния бюджет, и да се връща обратно при хората, които са платили този данък. Другият изход е да вдигат данъци - ние сме против това. Вчера и нашите кметове ни казаха, че са много притеснени и трябва да търсят друг изход, защото не искат да вдигат данъците. Цялостната политика по отношение държава-общини трябва да бъде променена", добави Нинова.

Председателят на БСП уточни, че при покана от страна на Асен Василев социалистите ще отидат на среща за бюджета. "Там има наши предложения, които са включени. Например увеличението на минималната заплата от 24-та е победа на БСП. 47 пъти сме го внасяли в предишния парламент това. Или вдигането на вдовишките надбавки на 30% от пенсията на починал съпруг е наше предложение, ще го подкрепим на второ четене. Майчинството да стане втората година равно на минималната заплата - битка на БСП от години, ще го подкрепим. Но има неща, които няма как да подкрепим. На първо четене се гласува за целия бюджет - ние ще бъдем против, на второ четене се гласува текст по текст, и там ще подкрепим, където съвпадат нашите политики, и ще внасяме алтернативни предложения, разбира се", уточни Нинова.

"Слаб 2 за кабинета. Нека да ги оценим по тяхната скала, а не по нашата. За какво се събра това правителство? За Шенген, но няма да ни приемат до края на годината, не се знае и кога. Втори приоритет - Плана за възстановяване и устойчивост - няма да дойдат парите до края на годината, не се знае и кога. Защото 

НС задължи правителството за преработка на плана по отношение на въглищните централи - такава няма. Трети приоритет - съдебна реформа. Докъде стигна съдебната реформа? До смяната на Гешев със Сарафов и край. За Конституцията не успяха да съберат мнозинство от 160 гласа, за да мине на първо четене, и сега между тия 2 месеца ще подменят изцяло първоначално предложените текстове. Поправка на поправката. Еврозоната - с тези финансови и икономически показатели няма да стане. Ето вижте 5 ключови неща по тяхната програма и по нито едно няма напредък. Какво да им пишем освен слаб 2? Бюджет няма, а сме в средата на ноември. Цялата държава е заложник на икономическите интереси и на това кой ще превземе Лукойл. Не ги интересува цената на горивата. Европа ни е разрешила дерогация до края на следващата година. Разбираме от Асен Василев, че сега Лукойл плаща данъци, не са си плащали по времето на Борисов. Вижте вчера в договорките, че не се говори за едното левче, за което Делян Добрев на всички ни проглуши ушите, не се говори за данък бонус-донус, не се говори за данък върху бакшишите", категорична бе Нинова в оценката си за кабинета и обясни, че истинската битка на управляващите е за потоците на пари от енергетиката и влияние, защото там са огромните суми.

За ситуацията в Столичен общински съвет лидерът на БСП обясни, че всяка партия, която има представителство там, е в правото си и трябва да има кандидат, за да покаже своята готовност за управление. "Не подкрепяме Борис Бонев, това е колективно решение на ИБ и ще предложим наш кандидат. Не бива при взимане на едно решение да се съсредоточава политиката в лицето, да не се персонифицира. Нека да се даде възможност и на други, за да има взаимен контрол между партиите и да се търсят консенсусни решения. Когато цялата власт е само в една партия - не е много добре. Ваня Григорова направи грешка, че още в първите дни след изборите нападна БСП и се разграничи. Политическа грешка е това. Не може да се разграничаваш така от партията, която те е издигнала. Никой без партия не може да постигне такъв резултат. Дори г-жа Григорова се е явявала самостоятелно на избори и резултата беше далеч по-лош. Иначе добра кампания и резултат. Това беше протестен вот срещу 18 годишното управление на София, протестен вот срещу сглобката на национално равнище и тя обедини този протестен вот", добави тя.

"Ние сме категорична опозиция на това, което те си нарекоха сглобка. Христо Иванов каза, че те са в конструкция, която функционира. Те може да си функционират, но държавата спря да функционира. Така както 7-8 години, откакто съм председател, не отстъпваме от битката си с модела ГЕРБ. Този модел на дълбока държава, задкулисие, раздаване пари на близки фирми, неглижиране на национален интерес и подчинение на чужди - това трябва да спре. Това е важно за нас. Резултатът не закъсня, защото на местните избори се видя, че БСП се вдигна с тази последователна политика. Имаме 72 кметове, 4 областни града. Само ние и ДПС повишаваме доверие, ние с 50 хиляди гласа. За съжаление ПП и ДБ излъгаха очакванията на хората, прегърнаха се с модела и го доразвиха", каза в заключение Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK