Корнелия Нинова: Не сме опозиция на инат

Снимка: Infomreja.bg

Тя чака отговори от министрите на вътрешните работи и на отбраната

В студиото на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази остър критицизъм към парламента, заявявайки за грубо и брутално нарушаване на Конституцията, законите и правилника за работа на Народното събрание. Нейните коментари бяха насочени към последните събития в парламента, където бяха гласувани закони на първо и второ четене едновременно.

Лидерът на БСП коментира иронично, че през последните дни има открита коалиция между ГЕРБ-СДС, ПП-ДПС и ДПС, но отбеляза, че "БСП не е опозиция на инат"

Според Корнелия Нинова депутатите не са имали достатъчно информация за това, което гласуват в пленарната зала, а законите са били прокарани със силен натиск и арогантност от мнозинството. Това, по думите й, е нарушение на демократичния процес и неспазване на принципите на сътрудничество и диалог с другите партии.

Корнелия Нинова също така обръща внимание на решението, което е било гласувано вчера, за предоставяне на военна помощ на Украйна от МВР - бронирана техника и резервни части. Тя изразява загриженост, че такива военни решения се вземат без ясни обяснения и консултации с други министерства и партии. Нагласите за евроатлантическа ориентация се използват според Нинова като извинение за тайнствеността и задкулисните действия. Тя припомни, че миналия път е имало списък, макар и секретен, с който депутатите са имали възможност да се запознаят. Тя обърна внимание, че така гласуваното решение е много общо и не става ясно какво ще сдържа точно тази военна помощ.

Според Нинова тази техника може да бъде полезна на българския народ в охраната на границата или при бедствия и аварии на наша територия. Поискала е разяснения от министрите на вътрешните работи и на отбраната, но не е получила никакви отговори.

Критиците на парламентарния процес изразяват съмнения относно възможните последици от решенията, като например заплахи за икономиката, цените на петрола и образователната система. Лидерът на БСП също така обвинява парламента в липса на прозрачност и диалог с обществото, като според нея има натиск да се приемат тези решения.

По отношение на "Росенец" са поискали обяснение какво ще последва от това, тъй като "Лукойл" са заявили, че ще ни съдят. Ще скочат ли цените нагоре, ще поскъпне ли петролът? - попита Нинова.

Българските деца ще могат да водят дела срещу родителите си, непълнолетни и малолетни, НПО-тата ще могат да пишат програми за обучение. Как това да е добро? - попита Нинова.

Корнелия Нинова завършва своето изказване, изисквайки разяснения от министрите на вътрешните работи и на отбраната относно предоставянето на военната помощ на Украйна, както и относно другите спорни законодателни актове, които са били приети в парламента. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK