Корнелия Нинова: Борисов е отговорен за предателската политика с мигрантите

Снимка: БСП

Вместо ротация – се разглобявайте, за да гарантираме, че има бъдеще, и за България, и за българския народ“, категорична бе Нинова

„Отказът да подкрепите изслушване на министрите и на председателя на Външната комисия в Народното събрание, мълчанието, което от няколко дни цари по повод връщането на  мигранти само засилва страховете на хората и усещането, че тук има нещо гнило. Ако нямаше нещо гнило – с лекота щяхте да ги поканите и да ги чуем“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, поставяйки от парламентарната трибуна важните за българските граждани въпроси.

Лидерът на БСП припомни: „Тази случка има история. Ще припомня накратко: когато сглобката обяви, че е подписано споразумението в Австрия, скри от българското общество, че Съветът на ЕС е приел допълнителен протокол. Ние от БСП за България извадихме този протокол и го показахме. Тогава сглобката ни обвини в лъжа, манипулация и всяване на страхове. В този допълнителен протокол, който правителството скри от българското общество, пише, че се задължаваме да приемем неограничен брой афганистанци и сирийци, да дадем отговор в 3-дневен срок, да се приемат в 30-дневен срок. Тогава скрихте и мълчахте“, заяви Нинова и зададе риторичния въпрос:

„Оказа ли се истина това, което говорехме? Да. Ще дойдат бежанци в България.

Питаме: на коя друга държава от Шенген е поставяно такова условие за изпълнение на Дъблинския регламент. На никоя.

Коя друга държава прилага де факто Дъблинския регламент? Никоя“.

Корнелия Нинова бе категорична: „Ето първото ви предателство: с това решение, с това споразумение и с този допълнителен протокол вие признахте ,че България е втора ръка държава в ЕС, че не е равнопоставен член на ЕС и че българските граждани са втора ръка европейски граждани. Това е антиевропейско поведение. Вие сте антиевропейско управление, защото с този подпис признахте, че сте съгласни България да е на втора линия в ЕС“.

Лидерът на БСП постави още въпроси, породени от случилото се преди ден: „Поставяме ги заради продължаващото мълчание и криене от българското общество. Сутринта излезе информация от медиите, че пристигат 18 човека. На обяд бяха 10. Вечерта – над 30. И никаква официална информация от управляващите.

Въпрос: колко? Колко договорихте? Защото в това споразумение, което подписахте пише – без ограничение в броя. Колко мигранти и кога ще дойдат? Къде ще бъдат настанени, на чия издръжка? Включвате ли ги в плановете за регионално развитие на общините и в кои общини?“, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на българските социалисти призова: „Идвайте и давайте отговори. Защото криенето на истината само увеличава страховете и съмненията, че предадохте българския национален интерес за едно нищо – Шенген по въздух и вода е едно нищо. Това е 3 % Шенген. Това са големите опашки по сухопътните граници, това е 97 % затормозена икономика и стокооборот на България. Още едно признание, че българската икономика е втора ръка икономика спрямо другите европейски. Втори удар по европейското бъдеще на България нанесохте вие – уж евроатлантическото мнозинство“.

Нинова бе категорична: „Искаме поименно отговорност – политическа и национална: кой подписа това споразумение? С чий мандат? Денков, Габриел, МС, НС ли го реши? Кой го упълномощи да подписва това унизително споразумение и това предателство към българския национален суверенитет?“.

Тя подчерта: Защо искахме да изслушаме Борисов? Все още в парламентарната република се надяваме, че Народното събрание упражнява контрол върху министрите. Външната комисия е най-важна в този случай. Председателят на Външната комисия би трябвало да е упражнил вече контрол върху това, което се случва. Знаете ли колко пъти се е събирала Външната комисия на Парламента - тъй като апелирате за парламентаризъм, за Правилник? 8 месеца Борисов е председател на тази комисия. 5 заседания. А Правилникът, който казва, че най-малко веднъж на месец трябва да се събира комисията? 8 месеца – 5 заседания“, заяви Нинова.

И добави: „И да не мислите, че се е занимавала със Шенген, с еврозоната, влизането ни в ОИСР. Изслушали са 6-ма българи, които заминават посланици – в Албания, в Китайската народна република. Приели са няколко решения, например: Законопроект за ратифициране на спогодба между Р. България и Р. Албания, Законопроект за ратифициране на Конвенция на международната организация на морските средства, Договор за подкрепа между държави от ЕС и Латинска Америка, подкрепа на Грузия за представянето й на статут на страна-кандидат за членство в ЕС, посочи Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП се обърна към Бойко Борисов в залата: „Това ли ви е външната политика, г- Борисов? Това ли ви е евроатлантическото мнозинство? Нито едно заседание по Шенген – защо не ги извика Габриел или Денков да ги питаш? Кой ви упълномощи да договаряте такова споразумение? Защо нито веднъж не са извикани да кажат какъв е напредъка по еврозоната? Която вие искате. Защо нито веднъж не са извикани да кажат предоговориха ли Плана за възстановяване и устойчивост? Не, няма движение по ПВУ. Занимавате се с изслушване на посланици, г-н Борисов“, реагира Корнелия Нинова.

В заключение лидерът на БСП подчерта: „И затова искахме – защото това е принципна политика и позиция. Външната комисия на Парламента трябва да упражнява контрол върху Габриел и Денков за това, което сътвориха с бежанците. Не го е направила. Отговорен е Борисов.

Още повече на фона днес, когато по цял ден се карате кой да е външния министър. Но не за да подобри външната политика на България, не за да я направи равноправен член на ЕС, а затова кой ще докладва срещу другия пред чужденците, дали Ники ще пътува или Габриел. Дали ще се чува гласът на ПП или на ГЕРБ. Но в никакъв случай гласът на България и желанието на българския народ. Ето това ви е външната политика. И един месец занимавате България с това кой какъв пост да заеме. Успокойте се – казаха ви го една част от коалиционните партньори - за всеки ще намерим място под слънцето.

Има ли обаче бъдеще за България и българския народ при това управление? Вместо ротация – се разглобявайте, за да гарантираме, че има бъдеще, и за България, и за българския народ“, категорична бе Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK