"Корени и крила" в ОУ "Христо Ботев" - с. Катунци

снимка: ОУ "Христо Ботев" - с. Катунци, архив

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

ОУ "Христо Ботев" - с. Катунци е партньор в проект по програма "Коменски" на тема: "Корени и крила". Координатор на проекта е гимназия Адам Крафт, Швабах, Германия. Другите училища-партньори са: общинското училище в Бяловежа, Полша; СОУ Ефелер, Айдън, Турция и Гимназията в Паралимни, Кипър.

Ръководители на екипа за управление на проекта са: Павлина Михова; Божидар Харисков; Румен Калугеров; Теменужка Цветанова и Митра Чорбаджийска.

Проектът е насочен към учениците на възраст 12-15 години и представлява учебно пътуване в историята на градовете/селата, където са разположени нашите училища, от тяхното създаване до днес, цели да насърчава любопитството на участниците, за да научат повече за тези места, за да разберат по-добре кои са и откъде идват.

Целта е да се даде на участниците чувство на принадлежност към мястото /общността/, в момент, когато се преселват от едно населено място в друго и /или/ от една държава в друга, като така ще им бъде значително по-лесно да се адаптират към условията на живот, ако учат или работят в чужбина.

През първата година /2013-2014/ участниците в проекта ще се запознаят с участниците от всички училища, ще се правят изследвания /проучвания/ за историята на местата, където живеят (градове / села), ще се запознаят с развитието на техните населени места по време на основните исторически периоди и ще се съсредоточат върху установяването и получаването на информация за най-процъфтяващия период в историята на всеки град / село.

Те ще създадат информационни брошури, ще се включат в съвместна ръчна изработка на историческа книга, презентации и съвместно изготвяне на DVD, съдържащо художествено представяне на сцени от живота по време на периодите на разцвет. През втората година на проекта /2014-2015/, участниците ще се фокусират върху запознаване с техните градове /села/ и общини в момента.

Те ще съберат географски, социални и икономически данни от местните институции, ще открият 10-те най-важни държави /градове/ в Европа, където ученици, които са учили в тяхното училище са емигрирали, или откъде идват имигрантите в техните градове /села/ и общини, ще отбележат местата на обща карта на миграцията, ще се запознаят с тях, ще пишат писма до потенциални жители на тези места и ще представят своите градове /села/ след 20 години.

Участниците ще заснемат кратък филм, в който ще използват снимките; ще подготвят съвместен въпросник; съвместна карта; кутия (колекция) за писма и съвместен електронен фотоалбум. Този проект в финансиран от Европейската комисия.

Публикацията отразява личните виждания на автора. От Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK