Консултациите при президента приключиха, у кого отива мандатът? (ОБЗОР)

Колаж: Infomreja.bg

Президентът открои част от настоящите кризи

Държавният глава провежда днес консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите на държавния глава днешните консултации целят да се търси обединение около отговорни национални цели и приоритети в очакване да се оползотвори „последната надежда“ с третия мандат. Румен Радев отбеляза, че това няма да е лека задача предвид прокараните нови червени линии. „Но политиците и в парламента, и правителството са там по волята на българските граждани. Те очакват диалог, компромиси, разбирателство и усилия на работа така, че да се решават техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден“, допълни държавният глава. 

Президентът открои като част от настоящите кризи инфлацията и високите цени, особено на горивата, както и липсата на дългосрочен договор за доставка на газ, което вещае студена зима и колапс за бизнеса. 

Държавният глава подчерта, че за да се справи държавата с резултатите от настоящите кризи, трябва да има работещ парламент. Затова, по думите на Румен Радев, е важна визията на парламентарните групи за излизане от политическата криза и възможността да се излъчи управление, което да се гради на „споделени ценности и принципи, а не на политически пазарлък“. 

Кирил Петков заяви, че в парламентарната група на „Продължаваме промяната“ осъзнават отговорната позиция, която имат пред българския народ, и че в този момент политическа криза трябва да се избегне „почти на всяка цена“. По думите му, парламентарната група на ПП е готова на максимална диалогичност с „всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулисни сили“.

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова заяви, че от ГЕРБ-СДС осъзнават серията от кризи, в които държавата се намира. По думите й е необходимо да се търсят устойчиви решения за България. Затова политическата сила се включва в консултациите за търсене на изход от кризите. Десислава Атанасова подчерта и становището на ГЕРБ-СДС, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната, заяви вицепремиерът в оставка и председател на БСП Корнелия Нинова, като декларира готовността на парламентарната група да положи усилия за гарантиране на работещ парламент и стабилно правителство, ако получи третия мандат. Според Нинова в основата на разговорите за съставяне на кабинет трябва да е програмата, изработена наскоро от коалиционните партньори, която очертава ясни срокове и приоритети, свързани с адекватна социална политика, стабилна икономика и спиране на корупцията.

В началото на срещата председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди позицията на партията за необходимостта от предсрочен парламентарен вот. „Докато се стигне до предсрочните избори, много е важно какво има да се прави и ние носим нашата отговорност“, допълни той.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов посочи, че формацията е отворена за диалог с бившите си коалиционни партньори, с които по думите му, имат повече общи цели, отколкото разминавания. Йорданов се обяви за това политическите лидери да отстъпят встрани за сметка на експерти, които да попаднат в състава на следващото правителство, защото според него до настоящата криза се е стигнало заради политически проблеми. „Националните интереси са над политическите пристрастия и над поетите ангажименти към чужди държави“, каза още Тошко Йорданов.

На поставен от държавния глава въпрос дали при получаване на третия мандат от „Има такъв народ“ са склонни министър-председателят да бъде от друга политическа сила, от формацията отговориха, че това решение следва да бъде взето от всички бъдещи коалиционни партньори.

От името на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов посочи готовността на политическата сила да положи усилия за формирането на правителство в рамките на третия мандат. Той коментира, че ако не бъде започнат диалог за излъчване на управление в настоящия парламент, рискуваме да се окажем фатално неподготвени за кризите, пред които страната е изправена. По думите му третият мандат е  възможност за възстановяване на фокуса върху приоритетите и това, което хората очакват да бъде свършено.

Относно формулата, на която „Демократична България“ ще разчита, Христо Иванов коментира, че предвиждат диалог с четирите формации, които са част от управляващата коалиция, но допълни, че има национални приоритети, за които трябва да се разговаря с целия парламент. Като такива посочи конституционните реформи и тежките решения, свързани с осигуряването на траен модел на енергийни доставки, който да е поносим икономически и да  гарантира енергийната независимост на страната.

Костадин Костадинов на свой ред заяви:

Нашата позиция си остава непроменена. Ние считаме че най-добрият начин за излизане от тази наистина безспорно тежка политическа криза са новите избори, защото сегашния парламент е напълно изчерпан. Той е фалирал както морално, така и управленски, идейно напълно импотентен. Имаме огромни проблеми със събирането на кворум.

В учебниците по политология пише, че най-добрият изход от политическата криза са новите избори, а тази криза беше създадена от хората, които в момента искат да я разрешат, създавайки ново правителство, дори и да стане, това ще удължи агонията и ще предизвика много сериозни проблеми наесен и през очертаваща се доста тежка зима.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK