Константин Икономов стана "Будител на годината" в Банско

снимки: Община Банско

Още от 30 октомври в Банско започнаха тържествата по случай Деня на народните будители. СОУ „Неофит Рилски” отбеляза своя патронен празник с тържество, на което бяха връчени и грамоти за активно участие и изразена гражданска позиция в дейностите на клубовете по превенция на наркоманиите.

31 октомври бе отреден за полагане на венци и цветя по всички паметници и паметни плочи на възрожденския град.

В ранния предиобед на 1 ноември възпитаниците на НУ „Св. Паисий Хилендарски” представиха своя спектакъл „ Поклон пред вас, будители народни” в тържествена зала на читалището.

Стотици граждани се събраха пред паметника на Св. Паисий Хилендарски, за да отдадат дължимата почит на своите велики предци. Към събралото се множество кметът Георги Икономов се обърна с думите: „Общобългарският празник на нашата духовност не би бил възможен без големите имена на банскалии. Това е повод за гордост, за историческа памет и днешно съзидание.”

Паметникът на великия българин, дал на отечеството ни „История славянобългарская”, бе отрупан с венци и цветя. По този начин признателните банскалии показаха, че делото на народните будители е живо и днес, и Банско продължава да е уникална част от националното духовно пространство.

На стилен коктейл, в присъствието на учители, духовници, читалищни и музейни деятели и творци на словото, кметът Икономов връчи наградата „Будител на годината” на Константин Икономов. Роден и израсъл в Банско, той е наследник на възрожденски род, планинар и алпинист, защитник на планината, лесоинженер по образование с лидерски и мениджърски качества, с удивителна ерудиция и интереси в различните области на знанието, изкуствата, езиците.

Творецът Икономов бе избран чрез пряко гласуване измежду 20 видни личности, които в продължение на две седмици гражданите на община Банско номинираха.

През целия ден доброволци, облечени в народни носии, споделяха мъдри мисли и постъпки на български народни будители със събралите се на тържествата по случай празника, граждани. Това бе една инициатива на общност „Каузи и начинания” „БГ мъдрост в действие”.

 

снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK