Кончината на Патриарха: В храма „Света Марина“ ще е поклонението

Снимка: БГНЕС

Над Светия Синод е спуснато черно траурно знаме

Над Светия Синод е спуснато черно траурно знаме, траурно биха камбаните на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", където също е спусната траурно знаме.

Тленните останки на патриарх Неофит днес ще бъдат положени за поклонение в храма „Света Марина“ в София. Това съобщи БНТ, като се позова на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

В 14 ч. ще има извънредно заседание на Светия синод, което се свиква по устав от старшия член на намаления състав, а именно Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, каза Старозагорският митрополит Киприан.

По думите му митрополит Йоан е разпратил писма за кончината на Негово Светейшество до поместните православни църкви. На траурното заседание ще бъде взето решение за поклонението, опелото и погребението на патриарх Неофит. 

"В Св. Синод решенията са диктувани от Светият Дух. Разделения нямаме в Синода, това, че има някой някакво различно мнение не значи разделение. Духът, който цари между членовете на Св. Синод, е духът на любовта, което Негово Светейщество постоянно ни учеше", каза митрополит Яков.

Светият Синод ще реши дали да отложи избора на Сливенски митрополит до избора на нов патриарх или ни. Това стана ясно от думите на Пловдивския митрополит Николай. След кончината на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще бъде спазена точно и стриктно процедурата, регламентирана в действащия устав на Българската православна църква, каза Негово Високопреосвещенство.

Митрополит Николай коментира разделението сред духовенството и миряните за избора на Сливменски митрополит така:

"Противоречие е имало и между апостолите Петър и Павел и никой никого не е нарекъл разколник. Нормално е в земната, войнстваща църква да има разномислие, противоречия и разногласия, но в крайна сметка: "Където са събрани двама-трима" - казва Христос - "в Мое име, там съм и Аз посред тях". Светият дух ръководи Светата църква чрез принципа на съборността, на мнозинството на Светия Синод. А на последното събрание видяхте решенията - пълно единодушие", коментира той пред БНТ.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK