Компанията Nexo съди България за над 3 млрд. долара

Снимка: Infomreja.bg

Според компанията обвиненията са се доказали като несъстоятелни

Компанията за дигитални активи Nexo завежда иск за над 3 милиарда щатски долара срещу България. Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите.

Според компанията обвиненията са се доказали като несъстоятелни, а досъдебното производство е намерило своя логичен край поради липса на престъпления.

Софийската градска прокуратура прекрати наказателните производства срещу ръководителите на Nexo – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов в края на декември 2023 г. Nexo възнамерява да дари до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и пренебрегвани сектори в страната – детското здравеопазване и образование. Основен приоритет ще бъде подкрепа за изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет “Св. Климент Охридски” на глобалната образователна сцена, съобщава БНТ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//