Колко струва звукът? Чанове и клапатарки кантят на хилядарки

Снимка: Infomreja.bg

Колко струва звукът? 1 000 лв. и повече е отговорът. 

Търговците на чанове, звънци, клапатарки, както ги наричат в Банско-разложко, са се трудили цяла година. Месеци преди 1. януари истинските ентусиасти започват подготовката си за Нова година и кукерските фестивали. Купуват се кожи, шият се костюми. Цената съвсем не е малка - един костюм може да "излезе" около 10 000 лв. в зависимост от дължината на косъма, големината на самия костюм и от колко части е направен.

Звукът! Той е най-важен и чрез него се поддържа традицията. Чановете също са доста скъпи. Най-малкият е 10 лв., а най-големите са над 1 000 лв. 

Тежестта, изработката, орнаменти и надписи, които се коват върху чановете определят цената. Според поверието колкото по-громко звъни чанът, толкова повече плаши злите духове.

В Разлог кукерският фестивал привлича множество туристи. Да участваш в събитието е чест независимо дали си с носия или с кожен костюм. Всяка махала има свои водач, а за определянето на такъв наистина се води "борба". Зурни и тъпани са неизменна част от играта на кукерите и сцените, които пресъздават.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK