Колко струва да преминеш незаконно границата ни? 1500 евро!

Снимка: Infomreja.bg

ГДБОП неутрализира престъпна група, транспортирала нелегални мигранти

ГДБОП неутрализира престъпна група, транспортирала нелегални мигранти през България.

Спецоперацията е реализирана съвместно с агенти на ДАНС, под ръководството на Софийска градска прокуратура и в координация с Европол.

Служители от отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП започнали разследването през 2022 г, възложено  им по образувано с постановление на наблюдаващ прокурор досъдебно производство въз основа на постъпили от ДАНС материали. Антимафиотите наблюдавали участниците в групата продължително време, с оглед събиране на достатъчно данни за извършваната престъпна дейност. В хода на досъдебното производство били извършени множество оперативни действия при съвместна координация със СГП - разпити на свидетели, огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания, различни справки и др.

В хода на спецоперацията, реализирана на 7 ноември, служителите от ГДБОП, заедно с агенти от ДАНС и под ръководството на Софийската градска прокуратура, са задържали трима чужди и двама български граждани. Акцията е извършена в координация с Европол.

Според събраните данни престъпната група поемала нелегалните мигранти в района на град Елхово и ги извеждала до определени точки в районите на Ямбол и Бургас. Осигурявала им транспорт и квартири за настаняване до и в град София, а в последния етап от реализирания трафик, извеждала нелегалните чужденци до граничната зона с Р Сърбия. Според информацията престъпната група е била ангажирана с нелегалното превеждане основно на сирийски граждани, транспортирани в групи от 5 до 10 човека. За осигуряване на безпроблемното пътуване трафикантите използвали „отцепващи“ автомобили.

В рамките на предприетите действия са иззети документи, включително договори за извършвани парични преводи, мобилни телефони, използвани от членовете на групата за комуникация и подаване на координати през приложения за криптирана връзка, дневници със записки, както и суха тревиста маса, реагирала при направения полеви тест на марихуана. Събраната информация показва, че за транспортирането си от Турция до София всеки мигрант е заплащал около 3000 евро, за настаняване в София – 50 евро, а за преминаване през българо-сръбската граница в района на Драгоман - 1500 евро.

Петимата задържани са криминално проявени и осъждани, като трима от тях са с присъди, свързани с нелегална миграция. Спрямо всеки от обвиняемите наблюдаващият прокурор е постановил процесуална принуда задържане за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съд. Вчера по искане на Софийска градска прокуратура, Софийският градски съд е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение и на петимата задържани. Действията по разследване продължават под надзора и ръководството на СГП, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

На фона на мигрантския трафик, Европейската комисия реши да отдели специално финансиране за държавите членки предвид нарастващите предизвикателства, свързани с миграцията, които водят до голям брой пристигащи хора по всички маршрути. Финансовата подкрепа се отпуска в контекста на мерките, посочени в писмото на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен преди заседанието на Европейския съвет през февруари 2023 г. в подкрепа на държавите членки за укрепването на системите за защита на границите, приемане и убежище. Комисията публикува две покани към държавите членки да подадат заявления за финансиране по линия на фондовете в областта на вътрешните работи.

Комисията ще финансира със 141 милиона евро специализиран софтуер за подобряване обмена и обработката на данни между граничните пунктове и командните центрове (България, Хърватия, Гърция, Литва и Унгария), оборудване за електронно наблюдение на граничните пунктове (България, Латвия и Литва) и разгръщане на мобилно оборудване за откриване (България, Литва и Гърция) в рамките на поканата за представяне на предложения по Инструмента за управление на границите и визите (ИУГВ). Бяха набелязани и допълнителни действия за финансиране за държавите членки, които се нуждаят от подкрепа (Румъния, Полша, Естония, България, Испания и Литва). В зависимост от наличието на финансиране по ИУГВ, Комисията ще се стреми да предостави тази подкрепа.

Поканата за представяне на предложения в размер на 118 милиона евро по линия на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ (ФУМИ) ще подкрепи непридружените лица, ненавършили пълнолетие, чрез финансиране на допълнителен персонал и обучение за настойници (Белгия, Кипър, Словакия и Испания), приемни, семейни и общностни грижи и полуавтономен начин на живот за младежи (България, Кипър, Гърция, Италия и Испания). Ще се финансират също укрепването на съоръженията за приемане на границата и обновяването на съществуващи приемни центрове (Италия, Латвия, Литва и Полша) и изграждането на нови (Кипър и Италия).

Финансирането ще бъде част от програмите на държавите членки. Действията могат да започнат незабавно и ще бъдат изпълнявани от специализираните агенции на държавите членки и съответните партньорски организации, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK