Кола на НСО катастрофира край Хитрино

Снимка: БГНЕС

Пострадала е Цвета Караянчева

Катастрофа е станала на пътя Шумен - Силистра. Сигналът е подаден малко след 10.30 часа в неделя, 15 септември, съобщиха от МВР.

Катастрофата е с кортежа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Кортежът на НСО се е забил в кола, докато изпреварвали ТИР.

Часове по-късно от НСО заявиха, че техен автомобил е ударен от лека кола, управлявана от 31-годишен водач.

Мястото на произшествието е било незабавно обезопасено и че Караянчева е в болница. Национална служба за охрана не разполага с информация за други пострадали от инцидента.

Причина за пътния инцидент и вината за причиняването му ще бъдат установени в рамките на текущото разследване, се казва в съобщението.

По обяд от МВР отказаха пред news.bg да потвърдят или да отхвърлят твърдението, че в инцидента участват коли на Националната служба за охрана (НСО). 

Към момента се знае, че председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е със счупена ключица след удара между двете коли.

Малко по-късно Караянчева написа във Фесбук: "Здравейте, приятели. Пиша тук, тъй като нямам възможност да отговоря на всички обаждания - да, претърпях пътен инцидент. Добре съм и ви благодаря за загрижеността. Имам счупена раменна става. Изказвам своите благодарности на екипа в болницата в Шумен. Доколкото съм информирана и останалите участници в катастрофата са добре.".

По първоначални данни на главен път Шумен -Силистра, на около 150 м след разклона за село Върбак, 31- годишната водачка на лек автомобил "АУДИ А 4", на ляв завой навлязла в опесъчен участък, загубила контрол над колата и се ударила в насрещно движещ се лек автомобил.

Към близката болница за преглед са транспортирани трима души. Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. 

Сблъсъкът е станал край Хитрино на позволено за изпреварване място.

Работата по изясняване на причините за пътния инцидент продължава. 

Часове след инцидента от АПИ временно ограничават движението по път I-7 Шумен - Хитрино в района на село Върбак заради катастрофа. Обходният маршрут е: Шумен - Струйно - Тимарево - Хитрино и обратно. Трафикът се регулира от пътна полиция.

Към 17:45 часа от АПИ съобщиха, че е възстановено движението по път I-7 Шумен - Хитрино в района на село Върбак.

Припомняме, от 30 август 2019 г. НСО е без постоянен началник. Досегашният шеф на НСО генерал-майор Данчо Дяков бе освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана считано от 30 август 2019 г.

На 1 юни 2017 г. кола на НСО, в която пътуваше председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се оказа с развити болтове. Ден след като прокуратурата отказа да разследва инцидента, Панов се отказа от услугите на Националната служба за охрана.

Два дни по-късно от държавното обвинение излязоха с мотива, че не е установена умишлена намеса в развиването на болтовете на специалния автомобил.

През септември 2011 г. кортежът на президента Георги Първанов бе замесен в катастрофа в района на ловешкото село Малиново. От Президентството коментираха, че катастрофа в близост до автомобилите на НСО действително е имало, но те не са участвали в нея.

На 15 февруари 2011 кола от кортежа на премиера Бойко Борисов предизвика катастрофа в близост до "Бучин проход", докато делегацията, начело с министър-председателя, пътувала от Годеч към София. При инцидента няма жертви и ранени хора, но са нанесени щети на двата автомобила.

Сред предишни инциденти с коли на НСО са катастрофа на 21 януари 2011 г., причинена от кортежа на премиера Бойко Борисов на път за Плевен. 

На 14 април 2010 г. кола на НСО, в която е бил военният министър Аню Ангелов, е катастрофирала на бул. "България" в района на Околовръстното шосе. Тогава пострада 4-годишно дете.

Преди това имаше инциденти с автомобили, охраняващи Георги Първанов, Бойко Борисов, Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски.

Най-тежките инциденти са от 16 октомври 2002 г., когато военният аташе Тибор Хеди и консулът на Унгария Тамаш Гали-Хирлинг загинаха при тежка катастрофа на АМ "Хемус" в посока Ботевград, край софийското село Чурек. Шофьорът им, служител на НСО, оцеля без тежки наранявания.

При друг инцидент, на 16 ноември 2002 г. полковник Пламен Бачев от НСО загина след сблъсък с пътнически автобус по време на неофициалната визита на тогавашния македонски президент Борис Трайковски.

Също през 2002 г. - на 1 май, зъболекарката Евгения Алексиева и двете й деца пострадаха в катастрофа след удар на тяхната "Хонда" с колата на тогавашния шеф на НСО ген. Димитър Владимиров.

Пак тогава шофьор на НСО помля със служебен "Хюндай" две таксита и рани трима души до столичния хотел "Принцес".

През 2001 г. шофьор на НСО уби на място жена на изхода на летище София./ Нюз.бг

 

КОМЕНТАРИ

баба гицка20:56 - 15.09.2019
Срамота!Вместо да са за пример за сигурност по пътищата,а те като луди карат.Ще изтрепят хората за едното нищо.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK