КНСБ призова за отмяна на мораториума върху цените на тока

Снимка: БГНЕС

От КНСБ предлагат, вместо мораториум, 100% от доставките за бита да са от евтиния ток, произвеждан в Козлодуй,

От КНСБ призоваха парламентът да отмени мораториума върху цените на електроенергията, защото след края му цените на тока и парното ще скочат драстично, съобщи БНТ.

Според енергийни анализатори, замразените цени за бита ще предизвикат финансов шок за енергодружествата и ще застрашат доставките на ток. Електроенергийният системен оператор обяви, че енерго-разпределителните дружества изпадат в ситуация да спрат плащанията към производители и доставчици.

"Енергийният системен опартор, ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" очакват среща с премиера Кирил Петков за намиране на решание, с което да бъде овладяна ликвидната криза, в която изпадат мрежовите оператори. Електроснабдителните дружества не могат да извършват разплащания, ако не се намери вариант за незабавно компенсиране на загубите им." - заяви изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.

"Към този момент всички мрежови оператори имаме сериозна ликвидна криза, която е в резултат на ниските цени, заложени в решението на КЕВР за закупуване на електрическата енергия за покриване на технологичните разходи. И разликата между тази цена пазарните условия е много голяма. Затова трябва да бъде намерен начин мрежовите оператори да бъдат компенсирани, за да може всичко да бъде нормално." - поясни Цачев.

Според енергийни анализатори, замразяването на цените и отхвърлянето на предложените от КЕВР тарифи за следващата година ще дебалансира цялата енергийна система.

"Отлагането на това решение, всъщност влизането в сила на мораториума, влошава финансовото им състояние и поставя под огромен риск цялата електроенергийна система, а от там и икономиката на страната, тъй като може и наистина да има сериозни рискове пред нарушаване доставките на електроенергия." - коментира Калоян Стайков, главен икономист от Института за енергиен мениджмънт.

От КНСБ определиха мораториума като грешка, която потребителите ще платят през пролетта.

"За хората това може да изглежда като глътка въздух, но това значи, че цената ще бъде платена два пъти. От 1 април най-вероятно този близо милиард лева, който ще генерират като загуби или като пропуснати ползи всички дружества. ЕРП-тата, ЕСО, но и "Булгаргаз" ще бъдат калкулирани обратно, като увеличение цените на тока, парното и водата. Затова аз никак не се радвам на този мораториум. Обратно, смятам, че час по-скоро депутатите трябва да го прегласуват и отменят." - подчерта Пламен Димитров, президент на КНСБ.

От КНСБ предлагат, вместо мораториум, 100% от доставките за бита да са от евтиния ток, произвеждан в Козлодуй, а скъпото електричество от въглищните централи да се продава през борсата. По този начин няма да се наложи вдигане на цените за домакинствата. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK