Книгата "Случаят Ванга" представя в Благоевград родственик на пророчицата

Родственик на Ванга представя в Благоевград книга за известната петричка пророчица. В творбата си „Случаят „Ванга“  Николай Стоянов е събрал спомени за нея, както и истории, предавани от поколение на поколение във фамилията.

Книгата разказва и за времето, в което е живяла легендарната ясновидка, за емблематични личности и събития, за взаимоотношенията й с властта и тайните службите, за научните експерименти, както и за сеансите, които е провеждала.

Огласени са много биографични факти за пророчицата, акцент е поставен и върху една нейна лична история, пречупена през погледа на твореца.

„Тази книга изненада и мен самият. Изненада ме по-точно внезапната, натрапчиво обзела ме идея да я напиша. Разбира се, тя има и своята скрита предистория. Наричам я скрита, защото се развиваше някак си извън мен“, разкрива Стоянов.

В „Случаят „Ванга“  читателите ще открият интересни епизоди от живота на Ванга, срещите й с популярни лица като Блага Димитрова, Тодор Живков, Людмила Живкова, Светлин Русев, Николай Райнов, Евтим Евтимов и много други творци, политици, артисти, дипломати, както и такива с обикновени хора, участвали или станали свидетели на необикновени срещи с пророчицата.

Официалното представяне на книгата ще се проведе на 15-ти ноември /петък/, от 18.00 часа, в зала № 5 на община Благоевград.

Това е вторият тираж на книгата, като освен в България, изданието излиза успоредно в Македония и Русия.

Николай Стоянов е роден през 1948 г. в гр. Карлово. Автор е на 15 книги с проза, между които сборници с разкази и новели, написал е и множество радиопиеси. Негови книги са издавани във Франция, Германия, Италия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония.

Носител е на „Вазовата награда“ – най-авторитетното българско отличие за литература, на „Европейската награда за поетична проза”, както и на наградата „ Париж Европа“. В момента Николай Стоянов ръководи артистичната част на глобалната инициатива „Културата, мост към развитие”, лансирана от Генералната директорка на ЮНЕСКО,  госпожа Иирина Бокова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK