Кметът Владимир Москов, зам.- областният Асим Адемов и кметът на Като Неврокопи зарязяха лозята край Делчево

Снимки: Infomreja.bg

За поредна година стотици жители на Гоце Делчев и региона се възползваха от хубавия слънчев февруарски ден и се събраха в гоцеделчевското село Делчево, за да отпразнуват невероятния български празник Трифон Зарезан.

Кметове и общински служители на гръцките общини Драма, Като Неврокопи и Просочани бяха сред официалните гости, които традиционно всяка година гостуват и участват в ритуала по зарязването на лозята по време на организирания от Община Гоце Делчев двудневен зимен фестивал, посветен на виното и любовта.

Главният секретар на МВР Георги Костов за празника в Делчево бе специален гост на бизнесмена Георги Шапков в родното му село.

Костов бе топло и уважително посрещнат в Делчево както от кмета Владимир Москов, така и от цялата общинска управа в лицето на двамата заместник-кметове Богдан Боцев, Валери Сарандев и председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев.

"Да е още по-плодородна тази година, да се роди повече кехлибарено грозде, а бъчвите да са пълни с руйно вино и люта ракия". С тези думи кметът на Гоце Делчев Владимир Москов заряза лозята в местността „Баира” край китното курортно селце Делчево.

Заедно с него в зарязването на лозята участваха заместник-областният управител Асим Адемов и кметът на съседния на Гоце Делчев гръцки град Като Неврокопи - Василиос Янопулос.

Лозарската ножица грабна и атрактивната Сирма Бошкилова, която е родом от курортното Делчево и никога не пропуска на хубавия винен празник да облече народната носия и да поведе дългите хора.

За поредна година лозарската местност „Баира“ бе огласена от музика, много песни, посветени на виното и любовта, и дълги хора.

В местността, която се намира между Делчево и Гоце Делчев, кметът на селото Иван Панайотов посрещна официалните гости с бъклица вино, топла погача и мед, музика и  дълги хора.

Гостите и многото празнуващи местни лозари заедно със самодейците от група „Гайтани” - Брезница, Женската фолклорна група и атрактивните кукери от Мусомища виха дълги хора.

Организатори на фестивала отново бяха Община Гоце Делчев и кметството в Делчево, което за поредна година се превърна  в средище на традициите и самодейната общност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK