Кметът на Симитли събира на Бабинден „бебетата на годината” от последното десетилетие

снимка: Община Симитли

Децата, проплакали първи за Нова година в община Симитли от 2003-та до до днес, се събират за общ празник на Бабинден. Срещата на призьорите „Бебе на годината” се организира от Община Симитли и кмета Апостол Апостолов.

Празникът Бабинден с ритуалното поливане, отличията и наградите ще бъде в механа „Кукерите” в Симитли от 13.00 часа. Поканени са и всички майки на децата, родени през миналата година, лекарите и акушерките от общината.

По традиция Община Симитли отличава всяко „Бебе на годината” с плакет и парична награда. На тържествена церемония утре кметът Апостол Апостолов ще ориса и "Бебе 2012". Ани Улянова е проплакала на 1-ви януари в 20.50 часа. Малката госпожица е второ дете в семейството на Елена и Панайот Улянови от Долно Осеново - селото, което се слави с най-високия прираст в общината.

Родилки, акушерки и баби от селата Полена и Крупник ще празнуват заедно в ресторанта в село Крупник. Празникът ще бъде отбелязан по стара традиция в село Брежани.

В село Долно Осеново тържеството за Бабинден се отлага за след седмица заради трагичния инцидент със 17-годишното  момче, което почина преди дни. 

8 са новородените бебета в община Симитли от началото на годината. През 2011-а населението на общината е нараснало със 121 жители. 52 са бебетата в град Симитли, със 100 % баланс между половете, 69 са пеленачетата в селата, сред които госпожиците са по-малко.

Най-много бебета миналата година са се родили в селата Долно Осеново и Крупник, по 21. 8 са новородените за 2011 година в село Полена, 6 - в Черниче, 5 - в Полето, 4 - в Брежани. В Железница през миналата година са се родили две бебета, а Ракитна и Градево са белязали ръст за 2011-а с по един нов жител.

През 2010 година община Симитли отбеляза положителен прираст на населението със 152 новородени за годината. Тогава превес сред бебетата са имали момичетата - 76, момчетата са били 69. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK