Кметът на Радомир с поздравителен адрес по случай 296 г. от рождението на Паисии Хирендарски

Честит празник на всички българи - 296 години от рождението на свети Паисий Велики и 256 години от създаването на „История славянобългарская”, която се явява като първото възрожденско писание, доказало силата на книжнината и перото, което разбужда българския народ по време на робство и мъки.

И Паисий Хилендарски възкликва:

„О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и не говориш на своя язик. От целия славянски народ най-славният си ти.”

„История славянобългарская" е най-силната и славна творба, която открива пътя през тъмата и дава разум и воля и обогатява духовно българите през един труден период от техния живот.

След разпадането на Стара Велика България, в 681 г. се смята, че е създадена Първата българска държава, наречена Дунавска България от хан Аспарух. И оттогава, от това славно време ни делят 1337 г., но тропотът на конските копита на Аспаруховата конница ще отекват винаги в сърцата на българите и ще разнасят славата на българската държава като една от най-древните в света.

Ние, българите, като наследници Паисий Хилендарски, хан Аспарух и хилядите др. наши сънародници, доказали през вековете силата на мъдростта, родолюбието и себеотрицанието си, нека не позволим да угасва запаленият от тях пламък на просвещението, който да осветява бъдния ни път!

 

Пламен Алексиев

Кмет на община Радомир

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK