Кметът на Огняново: Вяра в доброто и оптимизъм - това е, което трябва да ни мотивира

Снимка: Личен архив

Иван Ижбехов се е посветил изцяло на служебните си задължения

Новият кмет на гърменското село Огняново е 34-годишният икономист Иван Ижбехов. За кандидатурата му, издигната от Инициативен комитет, на втория тур на местните избори гласуваха 55, 07 процента от избирателите.

Господин Ижбехов, как гледате на кметското място, което вече заемате?

За мен то е преди всичко отговорност. Жителите на село Огняново ми възложиха отговорността да осъществя желанието им за промяна и по-добро бъдеще. Доверието, което получих, ми дава сили да работя за реализиране на всички очаквания и надежди, които хората имат към мен. Още от първия ден на своето встъпване в длъжност аз се посветих изцяло на изпълнението на служебните си задължения като кмет на селото и мисля, че първите резултати вече са налице.

Вие сте родом от Огняново. Живели ли сте и в други населени места?

Целия си живот досега съм прекарал на село. Основното си образование завърших в родното Огняново, след това продължих в ПМГ "Яне Сандански", гр. Гоце Делчев, а бакалавърската си степен по "Счетоводство и контрол" получих в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград. В момента следвам последен семестър на магистратура по "Начална училищна педагогика", отново в ЮЗУ. Образованието ми налагаше да пътувам, но не и да напусна задълго селото си.

В какви общественополезни каузи сте участвали досега?

Много са и все в различни области на обществения и социалния живот. Решението си да се занимавам целенасочено с обществена дейност взех, след като завърших средното си образование. Впрочем, много преди това бях вземал участие в различни инициативи от всякакъв характер, но без да съм бил сред основните им организатори. Бих казал, че това бе продиктувано от вътрешна потребност и лично убеждение, че мога да помогна за намирането и реализирането на поле за изява на хората около мен, предимно на децата и подрастващите.

Всичко започна през 2011 г., когато приех като лична своя кауза да помагам на децата и младежите на Огняново, що се отнася до техните интереси и таланти. Идеята ми за организиране на тяхното свободно време бе провокирана от стремежа ми към реализиране на различни граждански, спортни, културни, образователни и духовни прояви и инициативи в моето село. В този смисъл, както тогава, така и сега, за себе си намирам лично удовлетворение от участието ми в такива обществени каузи и проекти. С течение на времето обхватът на хората, към които насочвах своите усилия, започна да се разраства. Набелязах няколко направления, които да залегнат в дейността ми и да придадат смисъл на това, с което се захващам. И всичко това с цел да се удовлетворят интересите на възможно най-много мои съселяни, да се създадат предпоставки за развитие и на хората, които нямат финансови възможности.  

Известно е, че имате каузи, свързани със спорта. Откъде идва този Ваш интерес?

Спортът е един универсален начин за комуникация, обединяващ фактор, при който всички други различия между участниците нямат значение. Затова избрах да започна своята работа с младежите, включвайки ги в занимания, изградени върху участието им в спортни клубове и мероприятия. За себе си мога да кажа, че никога не съм спортувал професионално, но любителски - да, предимно футбол.

Какво преди всичко искате да промените в Огняново?

Противно на опорните точки в кампанията на опозицията, а именно, че Огняново е достигнало до етап, в който няма какво повече да се благоустроява и едва ли не новият кмет няма какво да прави, смея да твърдя, че няма улица, където за последните три седмици от началото на моя мандат да не съм стъпил и да не съм попаднал на проблем, който очаква да бъде решен, а за немалка част от тези проблеми със съжаление установявам, че не са били решавани с години. Нередности откривам и в някои от вече реализираните проекти, където нарушенията се изразяват преди всичко в качеството на извършените дейности и целесъобразността на разходваните средства. Така че по отношение на това - дали и какво има да се прави и променя в Огняново, убедено заявявам, че има много неща, които трябва да се случат, и аз съм готов заедно с моя екип и с подкрепата на жителите да ги осъществя.  

А какво от културния календар на селото цените и ще го запазите като традиция?

Културният календар е друга тема, която ще превърна в приоритет на своята работа в кметството. Разбира се, има неща, които, както казахте, са се превърнали в традиция. Тях ще продължа да съхранявам и развивам и през следващите четири години. Но мисля, че по отношение на културата и популяризирането на местното изкуство има още какво да се предложи както на нас - жителите, така и на многобройните гости, които целогодишно посещават Огняново.

Как кметство Огняново ще съдейства за развитие на туристическите услуги в курорта?

Винаги в сътрудничество с местния бизнес, но без това да става за сметка на обществения интерес. Тук имам предвид това, че аз като кмет ще направя всичко възможно да съдействам на местните хотелиери и ресторантьори в желанието им да развиват още по-успешно своя бизнес и да увеличават броя на клиентите си, но ще изисквам от тяхна страна и повече ангажираност към проблемите на село Огняново. Защото, да си го кажем в прав текст, бизнесът тук се крепи върху наличието на един обществен ресурс, какъвто е минералната вода. Ресурс, от който местните жители са лишени. Това или трябва да се промени, или хората трябва да получат компенсация, защото не могат да ползват минералната вода наравно с бизнеса. Готов съм да работя да бъдат защитени и двата интереса - и този на бизнеса, и този на моите съселяни.

Как виждате Огняново и Огняновски бани в най-смелите си мечти?

Моята визия за Огняново е с общи усилия да превърнем селото в едно модерно и проспериращо населено място, осигуряващо условия за достоен живот на своите жители и развитие на спорта, културата, бизнеса и туризма. Населено място със съхранена природна среда и популяризирано културно - историческо наследство. Това няма да стане за една, две или четири години. Но сега е моментът да поставим началото и да започнем да работим с упоритост и постоянство в тази посока. Сигурен съм, че ако нещата се случват по правилния начин, много скоро ще станем свидетели и на първите положителни резултати.

И най важното - без самосъжаление, а с вяра в доброто и голяма доза оптимизъм - това е, което трябва да ни мотивира занапред.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK