Кметът на община Радомир, Пламен Алексиев: Нека се поучим от историята си и опазим своите национални идеали!

Уважаеми българи, уважаеми сънародници,

През тази година се навършват 1520 г. от създаването на Стара Велика България.

Където и да сте по света, знайте, че вие сте наследници на най-древния и  славен народ. Българската история е низ от събия и превратности, които я правят велика и могъща.

С хвърковати коне и с традиционно стригани глави нашите праотци в лицето на сина на протобългарина Атила – Ернак, и с мъдрия владетел хан Кубрат, а след това и битките на синовете му Кубер, Аспарух, Баян, са успели да завладеят обширни територии.

Нека си дадем сметка колко държави и сбор от народи са приели кирилицата, респективно глаголицата именно от нас, а не са предпочели латиницата или католицизма!

Да пазим България, защото тя е късче от старината, но и първата частица на бъдещето! Да пребъде духовното и богатство, такова е историческото й предназначение! На конгреса по българистика през 1981 г.руският академик Димитрий Лихачов споделя публично това мнение.

Смята се, че именно в 2017 г. се навършва годшнина от създаването на Стара Велика България, т. нар. Онгурия от византийците още от ранното средновековие.

„Съгласно строго съблюдавани исторически и археологически данни, дъхът на всеки човек  би спрял независимо дали той е учен, или не е, ако съзре картата – строго изработена въз основа на йероглифи, на историческите и ахеологически  данни, с които разполагаме до момента.

Българската стара империя е имала 21 млн. кв. км площ, преди отново да започне да се разпада, и се е простирала не на пословичните „три морета”, а на цели четири океана и още 13 морета.

Научното проучване доказва, че границите на Стара Велика България преди 1 520 г. са изглеждали именно така, но ако някой може да представи по-силни аргументи и по-надлежни научни данни, нека ги изложи. Съгласно историческите факти границите на Стара Велика България към 497 г. след Христа са изглеждали приблизително така.”

Уважаеми сънародници нека се замислим за нашите древни предци, как са преминали през множество въстания, като най-големите са били Илинденско –Преображенското и Кресненско-Разложкото, както и през няколко войни и какви ли не исторически превратности, но са успели да запазят етническото си име!

Нека ние, днешните наследници на древните българи, се поучим от безценния пример на Хан Кубрат със снопа с пръчките, които са неделими, когато са обединени - заедно, или уязвими, когато се разделят, и се чупят, когато са една по една!

Нека пазим безценното си късче земя, като всеки ден доказваме своето родолюбие и опазваме своята древна история и богата духовност!

Нека се поучим от историята си и опазим своите национални идеали по пътя на икономическото си, културно и демографско утвърждаване!

 

Пламен Алексиев

Кмет на Община Радомир

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK