Кметът на Кюстендил с предложение за намаляване на данък МПС

Снимка: Infomreja.bg

Ще бъде променена наредбата за местни данъци и такси за автомобилите Евро 1 и Евро 2

Кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов предлага промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Кюстендил. Докладната ще бъде гласувана на сесията през декември.

Ще бъде променена наредбата за местни данъци и такси за автомобилите Евро 1 и Евро 2, съобщават от пресцентъра на Общината.

„Както обещах по време на кампанията намаление ще има за автомобилите Евро 1 и Евро 2. Екологичната компонента ще бъде сложена на минимума. Към момента компонентата е 1.3 и ще бъде намалена на 1.1, което означава, че ще има намаление 20% на данъците на тези автомобили“, заяви инж. Атанасов.

„Ще бъде намален данък МПС за категория Евро 1 и Евро 2, които са масовите автомобили на територията на община Кюстендил. Нашите съграждани карат по-стари автомобили с по-ниска екокатегория, не защото не желаят да си купят по-нови автомобили, а защото нямат финансовата възможност да го направят. Винаги съм казвал, че стимулирам мерките за екология. Наистина тази мярка, която увеличаваше екологичната компонента във формулата е много полезна и можеш да стимулираш хората да си купят нов автомобил, само че ако не живееш в Кюстендил, а живееш в Западна Европа.

С нашите доходи към момента, които всички знаем какви са, нашите съграждани не могат да си го позволят и това е причината, поради която не желая те да бъдат наказвани за това, че нямат пари да си купят нов автомобил. Затова тази екологична компонента ще бъде предложена от общинска администрация да бъде свалена и надявам се да съберем необходимото мнозинство в Общински съвет, за да го гласуваме“, коментира инж. Атанасов.

Към 10.11.2023 г. регистрираните леки и товарни моторни превозни средства до 3,5 тона са 20 372 бр. в община Кюстендил, от тях 4 443 са без екологична категория или с Евро 1 и Евро 2.

Чрез въвеждане на ниската стойност на коефициента, предвиден от закона за автомобили без екологична категория или такава равна на Евро 1 и Евро 2, се цели финансово облекчаване на онази част от населението, която има по-ниски доходи, обявиха още от Общината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK