Кметът на Кюстендил с апел! Моли държавата за финансиране на Социалния патронаж

Снимка: Infomreja.bg

Паунов за депото: Нека да оставим изкушенията, нека да оставим боричканията и политиката

Призив ще отравя отново към държавата, изпратили сме писмо до социалното министерство още от 13-и май. Настояваме Iоциалния патронаж да се превърне в делигирана от държавата дейност, тъй като с тези цени на енергоносителите Общината няма да може да издържа социален патронаж и ще бъдем принудени да се лишим от тази услуга.

Само да кажа, че м.г. метанът, с който сме зареждали на автомобилите е струвал 1.41, а сега е над 3.90 лв. Дизеловото гориво от 1.81 лв. в момента е на 3.10 лв., бензина от 2.25 в момента е 3.11 лв.", коментира кметът на Кюстендил Петър Панов. По негови думи обществената поръчка е проведена на борсите и там постоянно варират цените. Цената на тези енергоносители поставят под сериозна заплаха Социалния патронаж, а компенсации няма. До момента само ОП „Чистота“ е на минус 400 хил. лв. от разликата в цените на горивата, посочи кметът.

„Затова моля държавата за незабавна подкрепа на социалния патронаж, за да може да бъде полагана необходимата грижа за тези над 1000 души, тъй като до момента гражданите на Кюстендил са го издържали това нещо. От тук нататък с тези цени на енергоносители, това няма как да се получи. Молим за спешни мерки, надяваме се, че ще реагират незабавно.

По същия начин са анализите за Ученическо хранене. За последната година сме дофинансирали с 489 хил. лв. храненето на децата в училище. Прогнозите обаче отиват за над 1 млн.лв. за дофинансиране, което значи, че държавата незабавно трябва да подобри стандарта за храненето на децата. В противен случай наесен няма кой да се погрижи и затова, посочи за пример кметът. Той се надява на на бърза реакция, защото в противен случай цели дейности, услуги, касаещи хиляди хора, ще бъдат поставени в риск.

Кметът коментира и темата за сметосъбирането. „Виждам, че разни хора по отношение на сметосъбирането се опитват да създават напрежение. Отново призовавам тях и всички, които могат отново да се размислят – не натоварвайте кюстендилци с допълнителни разходи за много милиони. Дори и препъни камък, който се опитват да поставят, първо затрудняват работата на чистотата и принуждават този отпадък да стои по съдовете за смет, и второ – ако се случи това, което в момента се подготвя минимум 100 лв. на човек ще бъде разликата в сметосъбирането и то това е само началото.

Затова без да упреквам никого - нека да оставим изкушенията, нека да оставим боричканията и политиката. Изгражда се площадка, гарантирано е здравето на абсолютно всички, нека не се стига до напрежение, за да може това, което е планирано да се случи и нашите съграждани да не плащат колосални суми за това егото на някой да бъде удовлетворено, категоричен беше градоначалникът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK