Кметът на Гоце Делчев настоя за незабавно спиране на третирането срещу комари по въздух

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, снимка: Infomreja.bg

Във връзка със започналото през тази седмица третиране срещу комари с летателна техника, базирана на летището в Гоце Делчев, кметът на общината Владимир Москов с нарочно писмо настоя то да бъде прекратено от днес - 26 юни, като се спазят сроковете за уведомяване на пчеларите по чл. 5, ал. 1 и 2 и чл. 9 от Наредба №15 от 08.04.2004 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Писмото е изпратено до Министерство на земеделието и храните, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, Областна служба "Земеделие", Българската агенция по безопасност на храните. Това съобщиха преди минути от общинската администрация в Гоце Делчев, която вчера бе сезирана за проблема от протестиращи пчелари.

Заради пръскането по въздух с препарати против комарите, които се смятат за основен преносител на заразния нодурален дерматит, утре в 5 часа сутринта пчеларите от Гоцеделчевско обявиха, че отново ще протестират на летището в общинския център, където имат намерение да блокират полетите на самолетите и пръскането с отрови против комарите, които според тях са вредни и унищожават пчелните семейства в пчелините им. 

Независимо от резултата от подадените от тях жалби, те ще бъдат утре на летището в пълна готовност да продължат протестните си действия. 

Късно снощи, след протеста пчеларите съобщиха, че са постигнали разбиране с пилотите за днес пръскането да бъде преустановено с надежда, че до утре Районната прокуратура и Община Гоце Делчев ще намерят решение на проблема и техните искания. Ако това не стане, пчеларите се заканват, че протестите им ще прераснат в гражданско неподчинение, докато самолетите си тръгнат. 

„Сезирахме още вчера както прокуратурата в Гоце Делчев, така и кмета Владимир Москов с настоятелното ни искане за незабавно прекратяване на третирането с опасните за пчелите ни препарати, както и за неспазването на наредбата на МЗХ от 08.04.2004 г., в която точно и ясно са записани регламентите за извършването на авиационното третиране, които в случая са тотално нарушени. Не е спазен нито срокът за уведомяването за дните и часовете на предприетото пръскане, нито пък ни е предоставен срок и график, за да знаем кога и къде ще се извършва третирането, за да вземем мерки за опазването на пчелините и здравето на хората, които са по полето и самолетите изсипват отровите върху тях", коментираха от сформирания в събота Инициативен комитет.

Начело на Инициативния комитет са общинският съветник от Брезница Салих Буковян и бившият пожарникар Димитър Джогданов от Гоце Делчев. Двамата пчелари са сред най-крупните в региона, с най-много кошери. Двамата съобщиха, че за утрешния им протест, който отново ще е на летището в Гоце Делчев в 5 часа сутринта, очакват да пристигнат в тяхна подкрепа и пчелари от Благоевград и други общини в региона, за да спрат самолетите и третирането в областта с опасни за пчелите им препарати. 

Както писа „ИНФОМРЕЖА”, на летището в Гоце Делчев в късния следобед вчера се събра да протестира почти цялата гилдия пчелари от общината, която се обяви срещу започналото третиране по въздуха. Около 50 пчелари от Гоце Делчев, Брезница, Лъжница и други гоцеделчевски села окупираха летището, откъдето излита летателната техника, за да пръска с инсектициди. Протестиращите поискаха незабавното преустановяване на пръскането, като някои от тях се оплакаха, че вече в пчелините им имало унищожени от препаратите цели пчелни семейства.

"Третирането по въздуха на площите в региона е вече напълно излишно, тъй като всички крави са ваксинирани вече имат необходимия имунитет срещу заразния нодуларен дерматит, тъй като е изтекъл и 14-дневния карантинен срок на имунизациите", бяха аргументите на недоволните пчелари на съботния им протест. 

От тях бе подхвърлено и твърдението, че фирма от Гоце Делчев е получила огромна сума от ЕС за обеззаразяването на района и сега е трябвало да си усвои средствата независимо дали има, или няма нужда от това третиране.

Животновъди пък от своя страна заявяват, че не допускат пръскането против комарите за пресичане на опасната зараза по животните им да не е съобразено с пчелите и здравето на хората по полето.

Те заявяват още, че пръскането е необходимо, защото почти всеки ден никнат нови огнища със заразени животни в региона. 

 

КОМЕНТАРИ

до "умния" цццц15:30 - 27.06.2016
до "умния" цццц Като си толкова умен, ЗНЕШ ЛИ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ КАТО ИЗЧЕЗНАТ НАПЪЛНО ПЧЕЛИТЕ? Погледни в Япония как се опрашват растенията! Без пчели няма да има нито крави, нито умници като теб!!!
Въведете име...10:40 - 27.06.2016
До горните . Някой от вас знае ли как се разпространява тази болест? Не е ли по добре да се ваксинират всички животни,за да изградят имунитет срещу тази болест,отколкото да пръскат и да убиват не само пчелите а и останалите животни.Знае ли са с какво пръскат и защо в Хаджидимовското поле измряха и птиците? Служителите в Министерството на земеделието и ветеринарите са за убиване,откога се знае за тази болест, от есента на 2015 г.Какви превантивни мерки взеха и защо като има безплатни ваксини някои ветеринари ги продават, защо има животни по селата които още не са ваксинирани. Пръскането е излишно,само някой ще се облагодетелства.
Пчелар21:57 - 26.06.2016
Ако искаш нещо да кажеш не се крий а иди и го кажи на хората ,които отглеждат пчели.Комунизмът си отиде, сега е демокрация!!!
eeeeee21:33 - 26.06.2016
тоя комунист нямяли кой да го спре защо не се тревожи за кравите

FACEBOOK