Кметът на Дупница забрани брането на липов цвят

снимка: БНР

Кметът Методи Чимев издаде заповед, с която се забранява брането на липов цвят и увреждането на декоративна растителност в озеленените площи в Дупница до приключване на цъфтежа.

На нарушителите ще се съставят актове за административно нарушение, като за увреждане на декоративна растителност съгласно Наредбата за изграждане на опазване на зелената система на територията на общината глобата е в размер от 50 до 5 000 лева.

Причина за включването на декоративната растителност в заповедта, са зачестилите посягания към тях, особено на тези, които в момента се садят по проекта "Зелена и достъпна градска среда".

При ползване на лечебните растения за стопанска дейност в площите, съгласно Закона за лечебните растения, нарушението се наказва с глоба до 5000 лева.

При ползване на лечебни растения по начин и със средства, които водят до увреждане на находищата им, глоба до 3 000 лева или с имуществена санкция до 5 000 лева.

За изпълнението на заповедта ще съблюдават РУ на МВР-Дупница и Контролно звено на Община Дупница.

През миналата година Контролното звено е съставило 14 акта на нарушители с наложени финансови санкции в размер на по 50 лева и конфискация на набраната липова маса. Сериозен брой нарушители е заловила и полицията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK