Кметът на Долна Гращица със сигнал до РИК! 4-ма гласували извън списъците

Снимка: Infomreja.bg

РИК препрати сигнала до ГРАО и Прокуратурата

Кметът на кюстендилското село Долна Гращица – Екатерина Николова, депозира сигнал в РИК – Кюстендил, в който посочва, че на изборите в неделя е допуснато избиратели да упражнят правото си на вот, без да са включени в избирателните списъци.

В сигнала са изложени твърдения за нарушение на Изборния кодекс в СИК № 102900097. По думите на Николова това ще създаде проблеми и на балотажа за президент, който ще се проведе на 21-ви ноември. Още повече, че за въпросните избиратели няма яснота дали ще могат да гласуват в секцията ва Долна Гращица.

„Общо 4-ма са гласувалите извън избирателните списъци. Трима са с наследствени имоти в селото и един от София. Това е постъпило като информация при мен, не съм станала свидетел. За мен е нарушение и не случайно съм подала сигнал. Още повече, че членовете и председателят на СИК са разрешили тези хора да гласуват“, обяви пред ИНФОМРЕЖА, Екатерина Николова.

Районната избирателна комисия не разполага с компетентност да извърши проверка за основанията за вписване и дописване на избиратели в съставените от общинските администрации по реда на чл. 24 и следващи от ИК. Съгласно чл. 72, ал. 1, т. 27 ИК Районната избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски ще предаде избирателните списъци на Дирекция „ГРАО“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството в законоустановения срок.

Отделно от това сигналът ще бъде изпратен и до Районна прокуратура – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK