Кметът на Благоевград иска да тегли безлихвен заем до 8 млн., ОбС решава

Снимка: Infomreja.bg

Той мотивира предложението си с тежкото финансово наследство

Кметът на община Благоевград внесе в общински съвет предложение за отпускане на безлихвен заем от Централния бюджет на министерството на финансите в размер до 8 169 656 лв. със срок на погасяване 1.12.2024 г., съобщават от Общината.

Кметът мотивира предложението си с тежкото финансово наследство и с оглед осигуряване на ресурс за нормалното функциониране на дейността на общината.

В предложението се посочва, че заемът е единствената възможност за осигуряване на крайно необходимите в момента средства за кратък срок, които представляват: 2 660 497 лв. запорирани за изплащане на дължимото СМР по договор за инженеринг на закрития басейн в ж. к. "Еленово", 1 265 418 лв. за самоучастие по европроект, 3 536 741 лв. предоставени временни безлихвени заеми от собствени приходи по изпълнявани от общината проекти и 707 хил. лв. - непогасена част от безлихвен заем от централния бюджет в размер на 807 000 лв, изтеглен през януари 2022г., чийто падеж е 1.12.2023 г.

Заедно с предложението кметът внася и Доклад за изпълнението на бюджета на община Благоевград и сметките за средства от Европейския съюз към момента на встъпването му в длъжност, който обосновава необходимостта от теглене на безлихвения заем от държавния бюджет. Докладът съдържа подробна справка за състоянието на общинския дълг, който към 31.10. 2023 г. е 17,487 млн. лв. 

Отделно от това непосредствените задължения са: към доставчици - 2,1 млн.лв.; към проект „Интегриран градски транспорт“ –441 666 лв.; към проектите, изпълнявани чрез бюджетната сметка на общината – 1.2 млн.лв. (средства, с които са финансирани текущи разходи за изпълнение на местни дейности); временни безлихвени заеми, дадени от собствените приходи на изпълнявани от общината проекти – 3,5 млн. лв., които общината не очаква да бъдат възстановени до края на тази година, тъй като средствата ще бъдат верифицирани през следващата година; заеми между проектите – 2 млн.лв, които общината трябва да върне под формата на съфинансиране до края на тази година, когато изтича програмният период. 

Липсващите целеви средства от държавни трансфери са на обща стойност 6 786 803,08 лева.

Община Благоевград през периода 2021-2023 година е получила целеви трансфери за капиталови обекти както следва:

1,3 млн. лв., представляващи трансфер за възнагражденията и осигурителните плащания и средства за техническата организация на местните изборите.

1 млн. лв. за ремонт на Камерна опера и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров - 1866“ Благоевград. Остатъкът по сметките на общината би трябвало да бъде 524 139 хил. лв.

За укрепване на свлачищно-срутищен участък Бодрост – м. Картала, на 08.12.2021г. са преведени средства в размер на 4,3 млн.лв., от които към този момент трябва да бъдат налични 4,2 млн. лв.

За изграждане на улица „Промишлена“ – три трансфера на обща стойност 3,5 млн.лв., от които през м. юли т.г. е преведен аванс на изпълинтеля 1.5 млн. лв., остатъкът, който би трябвало да е наличен по сметките, е 1,9 млн. лв.

Към датата на встъпване в длъжност на новия кмет средствата по изброените постъпили държавни трансфери не са налични в сметките на община Благоевград.

Наличните свободни пари в банковата сметка на общината са на стойност 480 хил. лв.

Кметът посочва, че предвид заварената финансова ситуация съществува реална възможност да не се разплатят разходи от първа необходимост като заплати и осигурителни вноски, храна, отопление и др., поради което е необходимо общината да изтегли безлихвен заем от централния бюджет  на основание от Закона за публичните финанси.

Утре ще се състои сесия на Общинския съвет, на която съветниците ще  разгледат предложението на кмета и доклада към него и ще решат.

Припомняме, че на първата си пресконференция кметът Байкушев съобщи за тежките финансови условия, в които се намира Общината, както и за липси в бюджета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK