Кметът на Банско подари на президента Библията на банския език и култура

Снимка: Infomreja.bg

Днес Радев ще бъде на Бъндеришка поляна

Президентът Румен Радев вече е горд собственик на Сборника за Банско и банскалии. Това е Библията на местния език и култура, в която има традиционна лексика, подредена в речник, записани песни и обичаи от 18 век, дело на братята Димитър и Константин Молерови.

Държавният глава пристигна в Общинската администрация рано в неделната сутрин, където се срещна с кмета Стойчо Баненски.

Градоначалникът подари обновеното и ценно за филологията и етнологията издание на Радев, който на свой ред поздрави и заместник-кметовете, секретаря и с председателя на ОбС.

С Вашето присъствие придавате още по-голяма тежест на събитията в момента – кръга от Световната купа по ски алпийски дисциплини, и по-голяма тежест за имиджа на града. Ние осъзнаваме, че сме перлата в короната на зимните туристически курорти на Балканите, както и най-добрата дестинация за белите спортовете. Вашето присъствие е огромно уважение за нас, каза кметът на Банско.

Благодаря за поканата и Ви поздравявам за организацията. Свършили сте огромна работа. Целият спортен световен елит е тук!, заяви президентът.

Държавният глава на свой ред изтъкна, че, наред със стратегическите инвестиции в перспективните отрасли, сред които е и туризмът, не бива да се забравя и инвестицията в здравето на българските граждани чрез осигуряване на възможности за спорт и отдих сред природата, без да се нарушава екологичното равновесие. Това трябва да стане чрез изграждане на спортна и туристическа инфраструктура, която да допринесе за развитието на община Банско и района и ще ограничи достъпа на автомобили в планината. Безусловен и най-важен компонент в тази инфраструктура е втората кабинкова линия Чрез интегрираните териториални инвестиции, потенциалът на Банско, Пирин и съседните общини трябва да бъде използван с разум и отговорност, както към природата, така и към хората, подчерта президентът Радев.

След посещението в Общината Радев ще наблюдава слалома за Световната купа, в който участва българският ас Алберт Попов.

Държавният глава ще участва в церемонията по награждаване след края на състезанието.

Предвидена е среща с представители на Планинската спасителна служба.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK